E-Fatura Kullanmanın Faydaları Nelerdir ?

E-Fatura Kullanmanın Faydaları Nelerdir ?

E-Fatura, işletmelere sağlamış olduğu kolaylık ve pratiklik ile giderek daha fazla yayılmaya devam ediyor. İşletmelerin hem müşterileri ile hem de firmalar ile arasındaki güveni artıran e-fatura kullanımı, sağlamış olduğu hız sayesinde de zamandan ve maliyetlerden tasarruf etmeyi mümkün hale getiriyor. Bu yazımızda e-fatura kullanmanın faydalarını detaylı bir biçimde inceleyeceğiz.

E-Fatura Maliyetleri Azaltır

E-faturanın sağlamış olduğu avantajlar arasında en önemlisi, işletme maliyetlerini büyük oranda azaltmasıdır. Faturaların dijital ortamda kesilebiliyor oluşu, kağıt, zarf, dosya gibi bir takım kırtasiye giderlerinin ortadan kalkmasını sağlar. E-fatura keserken kağıt kullanılmaması beraberinde baskı, yazıcı, kaşe, imza, posta, arşiv gibi masrafların da bitmesini sağlar. Öte yandan matbu faturalarda bir yanlışlık yapıldığında yeniden hazırlanması gibi maliyetler varken, e-faturalarda hataların düzeltilmesi maliyetsizdir. Öte yandan e-faturaların dijital ortamda hazırlanması, harcanan emeğin azalmasına ve dolayısıyla çalışan maliyetlerinin minimuma inmesine yardımcı olur. E-fatura sayesinde küçük işletmeler hızla büyürken, büyük firmalar da tasarruf sağlarlar.

Fatura Süreçleri Hızlanır

Dijital ortamda fatura kesmek, matbu fatura kesmekten çok daha hızlıdır. Aynı şekilde e-faturanın gönderilmesi ya da e-faturanın gelmesi de hızlı olacağı için, çalışanlar zamandan büyük oranda tasarruf ederler. Böylece daha farklı işlerle de ilgilenebilecekleri için verimlilik artmış olur. Matbu faturaların hazırlanması, kargoyla gönderilmesi ve karşı tarafın işleme alması genellikle 4 ile 7 gün arasında sürer. E-faturalar ise anında hazırlanıp gönderilerek, karşı tarafın aynı gün içerisinde işleme alması sağlanabilir.

E-Faturayı Saklamak Kolaydır

E-faturalar dijital ortamlarda arşivlendiği için, kaybolması ya da zarar görmesi mümkün değildir. Çok eski yıllarda kesilmiş bir e-fatura ile gün içerisinde kesilmiş bir e-fatura arasında hiçbir fark olmaz. İkisine de ulaşabilmek için tek bir tuşa basmak yeterli olur. Kargo gibi süreçler tümüyle ortadan kalkacağından, faturaların kargoda kaybolması gibi durumlar ortadan tümüyle kalkar. E-faturaların müşterilere ulaşmama şansı yoktur. E-faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden ya da bu sistem aracılığıyla kesildiği için, her zaman sistemde kayıt altında olur.

İlginizi Çekebilir:   E-Fatura Hakkında Bilinen 8 Yanlış Bilgi

E-Fatura Doğa Dostudur

İklim değişikliği ve küresel ısınma giderek daha büyük bir sorun haline gelirken, kağıt kullanımını minimuma indirmek, doğa için atılacak en büyük adımlardan birisidir. E-fatura kullanan işletmeler, fatura kesme süreçlerindeki kağıt kullanımını en az seviyeye indirdikleri için, çevre dostu bir işletme haline gelirler. Sürdürülebilirliğin günümüzdeki önemi göz önünde bulundurulursa, e-faturanın da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.

Muhasebe Süreçleri Basitleşir

E-fatura kesmeye başlayan bir işletme, fatura oluşturma, gönderme ve arşivleme gibi süreçlerini basitleştirdiği için, muhasebe süreçlerini de büyük oranda kolaylaştırmış olur. Öte yandan e-fatura kullanımı, kayıt dışı ekonominin önüne geçer. Anlık olarak kaydedilen finansal veriler, hata oranlarını en düşük seviyeye indirmektedir.

Teknolojinin günden güne gelişim gösterdiği günümüz dünya şartlarında e-fatura kullanmak zorunluluk haline gelmiştir. Bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınlamış olduğu Vergi Usul Kanunu ile e-fatura zorunluluğuna yönelik limitleri her yıl aşağıya çekmektedir. Böylece her yıl çok daha fazla işletme e-faturaya geçiş yapmaktadır. Ancak işletmelerin e-fatura zorunluluğuna dahil olmayı beklemeden e-faturaya geçmesi ve bu uygulamaya hızlıca uyum sağlaması avantajlarına olacaktır.