Günümüz teknolojilerinin gelişimiyle beraber, iş dünyasının hemen hemen her sürecinde dijitalleşme öne çıkmaya devam ediyor. İhracat süreçlerinde matbu faturalandırma ve satış süreçlerinin yanında, internetten yapılan satışlarda kullanılan e-faturalar da devamlı yasal değişikliklere uğruyor. E-fatura sistemine geçiş zorunluluğunun da günden güne kapsamı genişletilirken, çok sayıda sektör ve işletme e-fatura zorunluluğu kapsamına alınıyor.
E-Fatura ile İhracat
E-fatura zorunluluğunun dijital ortamlardan yapılan tüm satışlara gelmesi ve ihracat süreçlerindeki kapsamının genişletilmesiyle beraber çok sayıda sektör için e-fatura zorunluluğu gelmiş oldu. İhracat yapan işletmeler e-fatura kullanarak, faturaların teslim hızını artırırken, aynı zamanda kağıt, kargo, personel gibi giderlerden büyük oranda tasarruf edebiliyor.
İhracatçılar için e-fatura kullanmanın bir diğer avantajlı yönü de, ihracat esnasında matbu faturaların yıpranması ve beraberinde ciddi sorunlar doğmasının önüne geçilmiş olmasıdır. Sonuç olarak ihracat yapan işletmeler için e-fatura kullanmak, matbu faturaların oluşturma ve gönderme süreçlerinde yaşanabilecek problemlerin önüne geçmeyi sağlıyor.
E-faturalar, dijital satış işlemlerinde senelerdir kullanılıyor olsa da, gelen zorunluluklarla beraber ihracat yapan birçok firma için yeni bir uygulama olarak öne çıkıyor. İhracat işlemlerinde e-fatura kullanımı zorunlu mu sorusu da çok sayıda e-fatura mükellefinin merak ettiği bir soru…
İhracat İşlemlerinde E-Fatura Kullanımı Zorunlu mu?
İhracat yapan işletmeler için e-fatura zorunluluğu şartlarında dikkatli olunması gereken hususlar bulunmaktadır. Yıllık cirosu sonucunda e-fatura sistemine dahil olanların ihracat yaparken de e-fatura kesmesi gerekiyor. E-fatura sistemine dahil edilmemiş işletmeler, matbu fatura kesmeye devam edebilirler.
Öte yandan ihracat faturası düzenlemek zorunda kalan işletmeler e-faturaya geçmek zorunda değildir. Sadece e-fatura sistemine kayıtlı olanlar ihracat faturalarını, ihracat e-faturası olarak düzenleyebilirler.
E-fatura sistemine dahil olmayan ama ihracat faturası tutarı 10 bin TL’yi geçen işletmeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-belge portalı üzerinden e-arşiv fatura kesebilirler. E-fatura kullanımının işletmeniz için zorunlu olup olmadığını öğrenmek için internet sitemizin ana sayfasında bulunan testi işletmeniz için yapabilirsiniz.
Yurt Dışı Firmalara Nasıl E-Fatura Kesilir?
Bir e-ihracat faturası keserken faturanın ihracat kategorisinde işaretlenmesi gerekmektedir. E-ihracat faturası düzenlerken, ürün veya hizmetle ilgili bütün bilgilerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması zorunludur. Bununla beraber e-ihracat faturasında alıcı bölümüne “T.C: Ticaret Bakanlığı – Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Aynı zamanda yanına bakanlığın vergi numarası da eklenmelidir. Daha sonra e-ihracat faturası Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmelidir. E-ihracat faturası GİB’den Gümrük Ticaret Bakanlığı’na iletilir. Bakanlıkların gerekli kontrolleri sağlamasının ardından e-ihracat faturası alıcı tarafa gönderilebilir.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programı DİA ile, tüm ihracat e-faturalarınızı kolaylıkla hazırlayıp, gönderebilirsiniz. DİA hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitemizde yer alan iletişim kanallarını kullanarak bize ulaşabilirsiniz.