E-Fatura XML Nedir? - E-Fatura Zorunluluğu

E-Fatura XML Nedir?

Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi ile hayatın her alanında devrim niteliğinde değişiklikler meydana gelmektedir. Özellikle iş hayatının teknolojik gelişmelere entegre edilmesi hem maddi hem de zaman açısından büyük tasarrufları beraberinde getirmektedir. E-fatura da 2018 yılında hayatımıza giren ve işletmeler için oldukça kolaylaştırıcı işlemleri bünyesinde barındıran yeniliklerden biridir. E-faturanın görüntülenmesi ve oluşturulması için geliştirilen e-fatura görüntüleyici, GİB tarafından geliştirilen bir uygulamadır. E-fatura XML formatı, söz konusu faturaların elektronik ortamda güvenilir bir şekilde korunmasını sağlamaktadır.

XML Fatura Ne İşe Yarar? 

XML (Extensible Markup Language), bilgisayar sistemleri ve insanlar tarafından bir belgenin çok daha kolay bir şekilde okunabilen dokümanların hazırlanmasını sağlayan bir sistemdir. Platformlar veya internetteki sistemler arasında gerçekleşen veri transferinde bir standardın oluşmasını sağlamaktadır. Genişletilebilir İşaretleme Dili olarak da bilinen XML, UBL formatındaki dosyaların bilgisayara indirilmesini de sağlamaktadır. Son yıllarda e-fatura zorunluluğu bulunan işletmelerin, bu faturaları GİB sistemine iletilip iletilmediği de XML sayesinde teyit edilebilmektedir. E-fatura XML formatı, yapılan tüm işlemlere ait belgelerin resmi olarak kayıt altına alınabilmesi açısından son derece önemli bir konuma sahiptir. Bu sebeple de kullanıcıların XML konusunda gerekli olan tüm donanımları bilgisayarlarına indirmeleri önerilmektedir.

E-Fatura UBL Formatı Nedir? 

UBL (Universal Business Language), “evrensel iş dili” anlamına da gelmektedir. İrsaliye ve fatura gibi elektronik ortamda düzenlenen iş belgelerinin saklandığı açık kitaplıktır. Düzenlenen bu faturaların denetimi ve kayıt uygulamalarına direkt olarak bağlanabilme amacı ile geliştirilmiştir. İşletmelerin dünya çapında iş yapabilme gereksinimini giderebilme amacı ile geliştirilen UBL, e-faturalarda sıklıkla kullanılan bir dosya tipidir. E-faturaya geçiş yapmış işletmeler için büyük kolaylıkları beraberinde getirmektedir. UBL TR’de, UBL formatındaki dosyaların Türkiye’deki kullanıcılar tarafından kullanılabilmesi için GİB tarafından düzenlenmiştir.

UBL dosyasının bilgisayar üzerinden açılması ve kullanılan e-fatura modülüne yüklenmesi gerekmektedir. Herhangi bir üçüncü parti uygulaması ile görüntülenmesi mümkün değildir. Bu süreçte DİA Yazılım, e-fatura ve e-irsaliye gibi elektronik belgelerin kolay ve güvenilir bir şekilde kullanılabilmesine olanak tanımaktadır. Aynı zamanda UBL ve e-fatura XML görüntüleme gibi tüm hizmetlerden faydalanmak da mümkündür. Değişen teknolojiye hızlı bir şekilde adapte olabilen DİA Yazılım, başarılı bir şekilde e-fatura XML oluşturma ve çevirme gibi imkanlar da sunmaktadır.

E-Fatura XML Nasıl Açılır? 

Alıcı konumundaki işletmelerin, kendilerine gönderilen XML formatındaki bir elektronik faturayı açabilmesi son derece kolaydır. Öncelikle görüntülenmek istenen e-faturanın kopyasının masaüstüne kaydedilmesi önerilmektedir. Kaydedilen dosya üzerine gelerek sağ click yapılmalı ve açılan menüden Notepad ya da varsa farklı bir görüntüleyici seçilmelidir. Ekrana gelen kod sayfasından “<Invoice” kodunun önünde duran tüm satırlar silinmelidir. Ardından <Invoice ile </Invoice> kodları arasındaki tüm satırlar seçilmelidir. Düzenlenen bu dosya son hali ile kaydedilmelidir.

İlginizi Çekebilir:   Geriye Dönük E-Fatura Nedir?

Daha sonra, GİB e-fatura XML görüntüleme imkânı sunan www.efatura.gov.tr web sitesine giriş yapılmalıdır. Bu ekranda yer alan “e-fatura görüntüleyici” uygulamasının bilgisayara indirilmesi önerilmektedir. Bu uygulamanın başka bir kaynaktan indirilmesi ise genellikle tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni ise diğer kaynaklarda son güncellemelerin olmama ihtimalinin bulunması ve istenilen dosyaların doğru bir şekilde açılamamasıdır. Bilgisayarda son sürüm Java uygulamasının olduğundan emin olduktan sonra başarılı bir şekilde e-fatura XML dosyasına ulaşılabilmektedir.

E-fatura ve diğer tüm elektronik belgeler hakkında yapılan mevzuat değişikliklerine anında adapte olabilen DİA Yazılım, XML ve UBL görüntüleme gibi birbirinden avantajlı olanakları da kullanıcılarına sunmaktadır. Kolay bir kullanım imkanına sahip olmasına rağmen kullanım esnasında zorluk yaşayan kişiler için deneyimli personelleri ile kesintisiz bir destek hizmeti de sunmaya devam etmektedir. DİA Yazılım, e-fatura ve diğer elektronik belgelerin oluşturulması, görüntülenmesi ve saklanması konusunda kullanıcılarının ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamayı başarmaktadır.

XML Fatura Nasıl Görüntülenir? 

Teknolojinin her geçen gün hızla gelişmesi ve değişmesi, özellikle iş dünyasındaki tüm işlemlerin düzenini kökten değiştirmeye başlamaktadır. XML ve UBL belge formatları da işletmelerin dünya çapında iş yapabilmesi ve elektronik ortamda düzenlenen belgeleri güvenilir formatlarda oluşturulabilmesi, iletilebilmesi ve görüntülenebilmesi gibi olanakları beraberinde getirmektedir.

GİB tarafından geliştirilen www.efatura.gov.tr web sitesi üzerinde bulunan “E-Fatura Görüntüleyici” uygulamasının bilgisayara indirilmesi gerekmektedir. Bilgisayara kaydedilen “EfaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklayarak açılmalıdır. Dosyanın açılmasının ardından “Doğrula” butonuna tıklandığında “Mali Mühür Doğrulandı” ibaresi yer alıyor ise faturanın imzalanmasının ardından herhangi bir değişiklik yapılmadığı anlamına gelmektedir. Bu alanda yer alan “Sertifika Bilgileri” bölümü ise sahip olunan mühür ya da e-imzaya ait bilgiler bulunmaktadır. Yine bu alanda eğer “Mali Mühür Geçersiz” ibaresi geliyorsa da faturanın imzalanmasının ardından birtakım değişiklikler yapıldığı anlamına gelmektedir.

E-fatura XML görüntüleyici açıldıktan sonra ekrana gelen “SORGULA” düğmesine tıklandığında da birtakım bilgilere erişmek mümkündür. “İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcıya ulaştırılmıştır” ibaresi yazıyorsa söz konusu fatura GİB sisteminden başarıyla geçmiş anlamına gelmektedir. Aynı şekilde “İlgili fatura GİB sisteminden geçmemiş ve alıcıya ulaştırılmamıştır” ibaresi de faturanın GİB sisteminden geçemediğini bildirmektedir. Son olarak “İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş fakat alıcı tarafından reddedilmiş” ibaresi de GİB tarafından onaylanmasına rağmen faturanın alıcısı tarafından kabul edilmediği anlamına gelmekte ve dolayısıyla faturanın geçersiz olduğunu belirtmektedir.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/vergi-denetiminde-e-fatura-rolu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.