Araç Alım, Satım Ve Kiralama Yapanlar İçin E-Fatura Zorunluluğu

Araç Alım Satım Ve Kiralama Yapanlar E-Fatura Kullanmak Zorunda Mı?

Araç alım, satım ve kiralama işlemleri yapan motorlu taşıt sektörü için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni e-fatura geçiş zorunluluğu şartları getirdi. Böylece çok sayıda motorlu taşıt ticareti yapan işletme için, 1 Temmuz 2022’ye kadar e-faturaya geçme zorunluluğu oluştu.

Günümüzde meydana gelen teknolojik gelişmeler, beraberinde e-dönüşümün de hızlanmasına yol açıyor. Hemen hemen her alanda teknolojinin nimetlerinden yararlanarak, güvenli ve takibi kolay uygulamalar şirketler tarafından tercih ediliyor. Özellikle 2013 yılından bu yana uygulanan e-fatura sistemi, bunun en büyük örnekleri arasında yer alıyor.

Araç alım – satım sektörü için e-fatura zorunluluğu, diğer sektörler gibi getirilmiş durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınladı 535 numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) ile, işletmelerin e-faturaya geçişleri için en düşük brüt hasılat miktarını açıkladı.

Motorlu Taşıt Sektörü İçin E-Faturaya Geçme Zorunluluğu

Yayınlanan tebliğ ile birlikte e-fatura kullanımına yönelik vergi mükellefleri için değişiklikler yapıldı. Öte yandan yeni faaliyet alanları için de özel e-fatura şartları getirildi. Bunlardan birisi de motorlu taşıt sektörü oldu.

Tebliğde yer alan şartlara göre, brüt satış hasılatı 2021 yılı için 4 milyon TL olan, 2022 yılı ve sonrası için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-fatura zorunluluğuna dahil edildi.

Bununla beraber araç alım, satım veya kiralama işleri yapan motorlu taşıt işletmeleri, 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonraki yıllar için de 500 bin TL brüt hasılata sahip ise e-fatura zorunlusu oldu.

Motorlu Taşıt Sektörü E-Faturaya Nasıl Geçiş Yapacak?

Motorlu taşıt sektöründe faaliyet gösteren işletmeler öncelikle Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür almak zorunda. Eğer şahıs şirketi statüsü bulunuyorsa, e-imzanın olması yeterlidir. Daha sonra GİB internet sitesi portalından ya da bir özel entegratör ile anlaşarak e-faturaya geçiş yapılabilir.

İlginizi Çekebilir:   E-Fatura Mükellefi Nedir?

Motorlu taşıt sektörü genel olarak araç alım – satım ve kiralama işleri ile ilgilendiği için, saha satış süreçlerinde de fatura kesebilmelidir. Bunun yolu, bulut tabanlı bir muhasebe programı kullanıyor olmaktan geçer.

İlginizi Çekebilir:   E-Fatura Mükellefi Nedir?

Motorlu Taşıt Sektörü İçin Muhasebe Programı

Araç kiralama, sıfır araba satışı veya otomobil kiralama işlemleri büyük dikkat gerektirmektedir. Araçların kiralanma saatlerinden teslim saatlerine, bakım tarihlerinden kullanım sürelerine, hasar kayıtlarından e-fatura işlemlerine kadar çok sayıda süreç bulunur. Tüm bu süreçler, işletmenin verimliliği açısından büyük önem taşır.

Böyle işletmelerin uçtan uca tüm süreçlerini bir ERP programı ile yürütmesi hem zamandan hem de maliyetlerden büyük tasarruf sağlar. Özellikle seçilen programın bulut tabanlı olması, çok sayıda avantajı beraberinde getirir.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı DİA ile, internetin olduğu her yerden ve telefon, tablet gibi her cihazdan e-fatura kesebilmek mümkündür. DİA’lı olmanın diğer avantajları ve geriye kalan tüm modülleri hakkında bilgi almak için internet sitemizde yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım!

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.