Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınlamış olduğu Vergi Usul Kanunu ile işletmeler e-faturaya zorunlu geçişler yapmaya devam ediyor. Tebliğde tüm işletmeler için genel geçiş şartları olsa da, bazı sektörlere özel şartlar da geldi. Bu sektörlerden birisi de sağlık sektörü oldu. Peki, sağlık sektörü için e-fatura zorunluluğu şartları neler?
Bilindiği üzere dünya genelinde yaşanan teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin hız kazanması işletmeleri de yakından etkiliyor. Özellikle muhasebe alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, mali müşavirlerin hızla sürece uyum sağlamasına etki ediyor.
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, işletmelerin dijitalleşmesini hızlandırmak için bazı zorunluluklar getiriyor. Böylece çok sayıda işletme yıllar içerisinde e-fatura gibi dijital sistemlere geçiş yapmak zorunda kalıyor.
İşletmelerin dijital dönüşüme ayak uydurabilmesi için GİB’in açıkladığı mevzuatları takip etmesi yeterli olmuyor. Aynı zamanda işletmeler, teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek zorundalar.
E-fatura kesilebilen muhasebe programlarının kullanımları günden güne artıyor. Bir yandan e-fatura zorunluluğu kapsamı devamlı genişletiliyor ve kapsam dahiline yeni sektörler alınıyor. Bu sektörlerden birisi de sağlık sektörü oldu.
Sağlık Hizmet Sektöründe E-Fatura ve E-Arşiv Zorunluluğu
Vergi Usul Kanunu’na göre, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti verenler, medikal malzeme ya da ilaç temin edenler, hastaneler, diyaliz merkezleri ve tıp merkezleri e-fatura zorunluluğuna dahil edildiler. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış tedavi merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz tedarikçileri, işitme merkezleri, kaplıcalar, tıbbi malzeme sunan, üreten veya depolayan işletmeler de zorunluluk kapsamına alındı.
Böylece sağlık sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunması şartıyla 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapmak zorunda oldu.
Sağlık Sektörü E-Fatura Geçiş Süreci
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin e-faturaya geçiş yapabilmesi için atacağı ilk adım mali mühür almak olacaktır. Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapan bir işletme kolaylıkla mali mühür alabilir. Öte yandan gerçek kişi statüsündeki işletmeler, ellerinde bulunan e-imza ile e-faturaya geçiş yapabilirler.
Mali mühür veya e-imza temini yapıldıktan sonra, GİB Portal üzerinden veya bir GİB özel entegratörü ile anlaşarak e-fatura kesmeye başlanabilir.
Bilindiği üzere sağlık sektörü oldukça yoğun bir sektör. Dolayısıyla e-fatura kesim işlemlerinin vakit kaybı yaşatmaması gerekiyor. Öte yandan sağlık sektöründe hizmet veren birçok işletme, sahadan sıcak satış da yapıyor. Dolayısıyla tercih edilen muhasebe programının bulut teknolojisinde olması oldukça önemli. Çünkü bulut teknolojisi sayesinde internetin olduğu her yerden ve tüm cihazlardan (telefon, tablet vs.) e-fatura kesebilmek mümkün.
Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programı DİA ile, e-fatura kesmek oldukça kolay. DİA hakkında daha fazla bilgi almak için, internet sitemizde yer alan formu doldurabilirsiniz. E-fatura mükellefi olup olmadığınızı öğrenmek için, anasayfamızda yer alan testi yapabilirsiniz.