E-Arşiv fatura, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işletmeler için birçok kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Düzenlenen tüm alış, satış ve diğer faturaların elektronik ortamda saklanması ile işletmelerin verimliliği ve performansı da büyük bir hızla artış göstermektedir. Dolayısıyla e-arşiv fatura sorgulama gibi işlemlerin nasıl yapılması gerektiği de önem kazandı. DİA Yazılım olarak bu yazımızda e-arşiv fatura sorgulamasının nasıl yapılabileceğini ele aldık.
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-Arşiv fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen kriterlere uygun bir şekilde bir faturanın elektronik ortamda hazırlanması, muhafaza edilmesi, ibraz edilmesi ve raporlanmasını sağlayan bir uygulamadır. GİB tarafından yayınlanan tebliğ kapsamında;
- 2022 yılında yapmış olduğu brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzerinde olan firmaların en geç 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş zorunluluğu getirilmiştir.
- E-Faturaya geçiş için bir diğer zorunluluk ise, aynı günde vergi mükellefi olmayanlara toplamda 5 bin TL fatura düzenlenmesidir. Bu sınırlar her sene değişkenlik göstermektedir. Güncel rakamlar her yıl GİB anasayfasında ve interaktif vergi dairesi sitesinde yayınlanmaktadır.
E-Fatura ve e-arşiv gibi son yıllarda işletmeler için büyük kolaylıklar sağlayan uygulamalar için DİA Yazılım birçok avantajlı hizmeti sunmaya devam etmektedir. Kolay bir arayüzün yanı sıra sürekli yenilenen mevzuata hızlı uyum sağlayabilen DİA Yazılım ile e-arşiv fatura sorgulamasının yanı sıra diğer tüm elektronik belgeler de güvenilir bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.
E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
E-Arşiv fatura görüntüleme ve sorgulama işlemi, sisteme kaydedilmiş olan bir faturadaki tutar, tarih, alıcı bilgileri ve bunun gibi çeşitli bilgilerin görüntülenmesini sağlamaktadır. Yapılması istenilen faturanın sorgulanabilmesi için ilk olarak ebelge.gib.gov.tr web sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Açılan bu sayfada arama bölümüne fatura numarası veya firma adı yazılarak sorgulama işlemine başlanabilmektedir. E-Arşiv fatura portal sayfasında, paylaşılması istenmeyen bilgilerin saklı tutulması mümkündür. Bu süreçte DİA Yazılım, profesyonel ekibi ve başarılı alt yapısı ile e-arşiv fatura sorgulama, e-fatura oluşturma ve bu gibi birçok işlemin kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır.
E-Arşiv Fatura Sorgularken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
E-Fatura sorgulama işlemi için mükelleflerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Sorgulaması yapılan faturanın ilk olarak e-arşiv fatura kapsamında düzenlenip düzenlenmediğine dikkat edilmesi gerekmektedir. E-Arşiv uygulamasına kayıtlı mükellefler listesi aracılığı ile bu faturanın yetkili aracılar tarafından düzenlenmiş olduğunu kontrol edilebilmektedir.
E-Arşiv fatura sorgulama kapsamında, faturayı düzenlemiş olan mükellefe ait vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası gibi bilgilerin doğruluğundan emin olunması gerekmektedir. Fatura numarasının doğruluğu mutlaka kontrol edilmelidir. Faturaların üzerinde yer alan “ödenecek tutar”, “toplam tutar” ve “genel tutar” gibi alanlarda, özellikle ödenecek olan tutarın küsuratları da muhakkak kontrol edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra e-arşiv fatura sorgulama işleminde karmaşık sayılardan veya harflerden oluşan güvenlik kodunun da dikkatli bir şekilde doğrulanmasına özen gösterilmelidir.
E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Doğrulama
E-Fatura ve e-arşiv fatura sorgulama işleminin yanı sıra bu belgelerin doğrulanması da mümkündür. Bu işlem için de yine ilk olarak ebelge.gib.gov.tr web sitesine giriş yapılmalıdır. Ardından doğrulanması istenilen fatura bulunmalı ve ekranda yer alan “Doğrula” butonuna tıklanmalıdır. Burada farklı ibarelerin görünmesi mümkündür. “Doğrula” butonuna tıkladıktan sonra ortaya çıkan ibareler ve anlamları ise şu şekildedir;
- “Mali Mühür Doğrulandı” ibaresinin çıkması, faturanın imzalandıktan sonra herhangi bir işlem yapılmadığı anlamını taşımaktadır.
- “Mali Mühür Geçersiz” ibaresi ise, faturanın imzalanmasının ardından üzerinde değişiklik yapıldığı anlamına gelmektedir.
- “Fatura GİB Sisteminden Geçmiş ve Alıcıya Ulaştırılmıştır” bildirimi, faturanın GİB e-arşiv fatura sisteminden başarıyla geçtiğini belirtmektedir.
- “Fatura GİB Sisteminden Geçmemiş ve Alıcıya İletilememiş” bildirimi, faturanın GİB sisteminden başarılı bir şekilde geçemediğini göstermektedir. Fatura alıcısına hiç gönderilmemiş olabileceği gibi hata aldığı için geçersiz sayılmaktadır.
- “Fatura GİB Sisteminden Geçmiş ve Alıcı Tarafından Reddedilmiştir” bildirimi ise, faturanın GİB sisteminden başarılı bir şekilde geçmesine rağmen alıcı faturaya “ret” cevabı verdiği için faturanın geçersiz sayıldığını ifade etmektedir.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/geriye-donuk-e-fatura-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.