Geriye Dönük E-Fatura Nedir? - E-Fatura Zorunluluğu

Geriye Dönük E-Fatura Nedir?

E-Fatura, işletmelerin bir fatura ile ilgili tüm hareketlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir. 2018 yılında yürürlüğe giren ve birçok işletme için 2020 yılından itibaren zorunlu tutulan bu uygulama hem alıcı hem de satıcılara birbirinden farklı kolaylığı da beraberinde getirmektedir. Sağlanan bu kolaylıklara her gün bir yenisinin eklenebilmesi için sürekli olarak geliştirilen e-fatura ile ilgili kullanıcılar tarafından birçok soru yöneltilmeye de devam etmektedir. Geriye dönük e-fatura düzenlemesi, bu kapsamda en çok sorulan sorulardan biridir.

Geçmiş tarihli e-fatura düzenlemek için sağlanması gereken birtakım koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar yerine getirilmediği takdirde geçmişe dönük e-fatura düzenlemenin cezası vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen şartlar kapsamında, belirli bir sürede geriye dönük e-fatura düzenlenebilmektedir.

Geçmişe Dönük E-Fatura Kesilebilir Mi?

Geçmiş tarihli e-fatura, bir mal ya da hizmetin satışı gerçekleştirilen tarihten sonra kesilmesi durumunda verilen addır. Satılan bir malın müşteriye gönderilmesi, teslim edilmesi ve ücretinin alınmasından sonra bir fatura düzenleniyor ise bu geriye dönük e-faturadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu faturaların en geç 7 gün içerisinde kesilmesi gerektiğidir. 7 gün içerisinde kesilmeyen geriye dönük fatura, usulsüz statüsünde yer almaktadır.

Geçmişe Dönük E-Fatura Nasıl Kesilmelidir?

E-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen birtakım koşullar ile birçok işletme için zorunlu hale gelmiştir. 2024 E-Fatura geçme zorunluluğu bulunan işletmelerin, bu kapsamda mevzuat gereğince tüm kurallar harfiyen uyulması beklenmektedir. Aksi takdirde birtakım yasal cezalar uygulanmaktadır. Geriye dönük e-fatura düzenlenmesi için de işletmelerin dikkat etmesi gereken en önemli konu, bu faturanın kesileceği tarihtir. Satışın gerçekleşmesinin ardından en geç 7 gün içerisinde geçmişe dönük e-faturanın düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu faturalar usulsüz fatura olarak sayılmakta ve para cezasına sebep olabilmektedir.

E-Fatura zorunluluğu bulunan işletmeler için tüm bu işlemlerin güvenilir ve kolay bir şekilde yapılabilmesi son derece önemlidir. DİA Yazılım da güvenli alt yapısı ve basit arayüzü ile e-arşiv fatura sorgulaması ve diğer tüm elektronik belgelerin kullanımı konusunda önemli hizmetler sunmaktadır.

İlginizi Çekebilir:   Vergi Denetiminde E-Faturanın Rolü

Geriye Dönük E-Fatura Kesmek için Gerekli Koşullar

Geriye dönük fatura düzenlenebilmesi için işletmelerin uymak zorunda oldukları birtakım koşullar bulunmaktadır. Söz konusu olan koşullar ise şu şekildedir;

  • Geriye dönük e-fatura, yalnızca satıştan sonraki ilk 7 gün içerisinde kesilebilmektedir. 7 günü geçen faturalar geçersiz sayılmak ile idari para cezasına tabi tutulabilmektedir.
  • Geriye dönük fatura için zorunlu tutulan 7 günlük süre, bir sonraki aya geçiş yapıyor ise; düzenlenecek olan fatura bulunduğu aya göre hazırlanmalıdır.
  • Söz konusu olan bu 7 günlük süre içerisinde ilgili iki taraf arasında fatura tarihi ve cari tarih boyunca herhangi bir fatura kesilmemiş olması gerekmektedir.

Geriye dönük fatura, mükellefler tarafından genellikle kafa karıştırıcı bir süreç olarak yorumlanabilmektedir. Özellikle de kâğıt fatura kullanan ve kayıtlarını elektronik ortama geçirmemiş olan mükellefler için bu durum çok daha karmaşık bir hal alabilmektedir. DİA Yazılım, kullanıcıların tüm işlemlerini elektronik ortamda güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilmelerine olanak tanımaktadır. Kolay bir arayüze sahip olan bu yazılım ile mükellefler geçmişe dönük e-fatura, e-arşiv ve diğer tüm elektronik belgelerini hızlı bir şekilde düzenleyebilme imkanına sahip olabilmektedir.

E-Fatura Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir?

E-Fatura, satışın yapıldığı an kesilmesi gereken bir faturadır. Fakat bazı durumlarda geriye dönük e-fatura, satışın yapıldığı tarihten 7 gün sonrasına kadar düzenlenmektedir. 7 gün içerisinde düzenlenen e-faturalar yasal olarak da kabul edilmekte ve herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat 7 günü aşmasına rağmen düzenlenen e-faturalar geçersiz sayılmaktadır. Ayrıca bu süreyi aşan faturalar için para cezaları da kesilebilmektedir. Bu durumlar ile karşı karşıya kalmamak adına mükelleflerin yükümlü oldukları sürelerde faturalarını düzenli şekilde hazırlamaları önerilmektedir. DİA Yazılım, tüm bu süreçlerin tek bir ekrandan düzenli ve kolay bir şekilde yürütülmesinde kullanıcılara kolaylık sağlar.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-fatura-xml-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.