İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? - E-Fatura Zorunluluğu

İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?

İnternet kullanımı, her geçen gün tüm insanlığın hayatının tam merkezine yerleşmeye devam etmektedir. Bu denli yoğun bir kullanım, birçok geleneksel işlemlerin de artık teknolojiye ayak uydurma zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Eski dönemlerde özellikle vergi dairesi gibi resmi tüm işlemler için kişilerin gerekli kurumlara fiziksel olarak gitmesi gerekirken, günümüzde bu durum artık bir hayli değişmiştir. İnteraktif Vergi Dairesi, günümüzde kişilerin vergi dairesine gitmesine gerek kalmadan çoğu işlemini internet ortamında gerçekleştirilmesini sağlayan bir platformdur.

İnteraktif Vergi Dairesi’nde çok sayıda işlem yapmak mümkündür. Bir diğer platform olan İnternet Vergi Dairesi ise kullanıcılarına daha kısıtlı sayıda işlem yapabilme imkânı tanımaktadır. Günümüz koşullarında artık zaman kavramının önemi çok daha artmaya başlamakta ve bu sebeple de İnteraktif Vergi Dairesi tarafından sunulan hizmetlere daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu vergi dairesi aracılığı ile borç ödeme, borç sorgulama, e-fatura ve e-arşiv düzenleme, mükellefiyet işlemleri ve yapılandırma gibi birbirinden farklı işlem yapabilmek mümkündür. Kişiler, kendilerine tanınan bu imkânlar sayesinde diledikleri her yerden vergi dairesi işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilme imkanına sahip olabilmektedir.

Kimler Vergi Dairesinden Yararlanabilir?

GİB İnteraktif Vergi Dairesi tarafından sunulan hizmetlere T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası veya vergi dairesinden alınan kullanıcı kodu olan herkes yararlanabilmektedir. Vergi Dairesi tarafından sunulan birbirinden farklı hizmetler, kullanıcılara hem zaman kazandırırken aynı zamanda işlemlerde olabilecek hata payını da minimum düzeyde tutabilmektedir.

İnteraktif Vergi Dairesi İle Neler Yapılır?

Vergi dairesi, birbirinden farklı hizmeti vatandaşların kullanımına sunmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesi borç ödeme, yapılandırma ve şifre alma gibi tüm işlemleri bünyesinde barındırmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak aşağıdaki şu işlemler de yapılabilmektedir:

  • Vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemi,
  • Motorlu taşıtlar görüntüleme ve motorlu taşıtlar vergi işlemleri,
  • Vergi ihbar işlemleri,
  • Kira beyannamesi,
  • Borç bilgileri sorgulama ve ödeme,
  • E-Fatura ve e-arşiv işlemleri,
  • E-Yoklama bilgileri,
  • E-Vergi levhası sorgulama ve görüntüleme,
  • Ödeme emirleri,
  • E-Haciz bilgileri,
  • İşletmelere ait ortaklık ve yönetici bilgileri,
  • Gümrük çıkış beyannamesi,
  • İade ve mahsup talep işlemleri,
  • Mükellefiyet yazısı işlemleri,
  • Gayrimenkul satış veya devirlerine ait işlemler.

Sistem, düzenli olarak güncellenmekte ve kullanıcılarına sorunsuz bir hizmet sunabilmek için geliştirilmektedir. Gerçek ve tüzel kişiler, vergi dairesi aracılığı ile gerçekleştirilmesi gereken çoğu işlemi internet bağlantısına sahip olan bilgisayar, telefon veya tabletleri aracılığı ile gerçekleştirebilmektedir. Bu durum hem vergi dairelerindeki yoğunluğu azaltırken hem de kişilerin zamandan tasarruf edebilmelerine olanak tanımaktadır. Birçok farklı seçenek ile sisteme giriş yapmaya imkân tanıyan vergi dairesi sistemi, kolay bir kullanıma sahiptir. Göz yormayan ve karışık olmayan bir arayüze sahip olması sebebi ile hemen herkesin işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmesine olanak tanımaktadır.

İnteraktif Vergi Dairesi Girişi Nasıl Yapılır?

E-devlet şifresi ile ya da kaydolarak şifre ile giriş yapılmaktadır. Bu web sitesine kaydolabilmek için de yine T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası ya da Kullanıcı Kodu gerekmektedir. Ayrıca kişiler dilerlerse e-devlet üzerinden de giriş işlemlerini yapabilmektedir. Vergi dairesi kullanıcı kodu öğrenme işlemleri ise kişilerin ya da vekalet sahiplerinin bağlı oldukları vergi dairesine gitmesi gerekmektedir. Vergi dairesindeki yetkili kişilerce istenen gerekli bilgiler ışığında gerçek ya da tüzel kişilere kullanıcı kodu verilmektedir. Bu kullanıcı kodu ve belirlenen şifre ile sisteme giriş yapılabilmektedir.

Sisteme giriş yaparken kullanıcı kodu kullanan kişiler, kimi zaman bu kodlarını unutabilirler. “Kullanıcı kodumu unuttum” diyen kişiler, sisteme kaydoldukları vergi dairesi aracılığı ile yeni kodlarını alabilmektedir. Ayrıca vergi dairesine girişte kullanılan şifre işlemleri de hızlı ve kolay bir şekilde web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Şifre değiştirme işlemleri için İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan “Ad Soyad/Unvan” bölümüne tıklayarak şifre değişikliği yapılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:   E-Arşiv ve E-Faturanın Farkları Nelerdir?

İnteraktif Vergi Dairesinde E-Fatura Nasıl Kesilir? 

Hayatımıza girdiği günden beri özellikle iş dünyasında büyük kolaylıklar sağlayan e-fatura hem zaman hem de maddi tasarrufları beraberinde getirmektedir. E-Fatura geçiş zorunluluğu bulunan mükelleflerin, tıpkı kâğıt fatura gibi elektronik faturalarını düzenli olarak saklaması önerilmektedir. Mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile de e-fatura düzenleyebilme imkanına sahiptir. E-fatura düzenlemeye başlamadan önce mükelleflerin GİB’e gerekli başvurularını tamamlamış, mali mühür veya elektronik imzalarını temin etmiş ve bu konudaki yetkili olduğunu bildiren belgelerini almış olması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından ise web sitesi üzerinde yer alan e-fatura portalına giriş yapılmalıdır. Bu portalda yer alan bilgilerin Vergi Usul Kanunu gerekliliğince eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bu alandan, e-fatura düzenlenebileceği gibi var olan e-faturalar da sistemde kaydı bulunan kullanıcılar ile paylaşılabilmektedir.

Sistem üzerinden e-fatura düzenlenebileceği gibi, bu işlem için GİB tarafından yetkilendirilen entegre yazılımlar da kullanılabilmektedir. DİA Yazılım, bu doğrultuda yetkilendirilen ve kullanıcılarına en kaliteli imkanları sunan sistemlerden biri olmaktadır. Kolay bir arayüze sahip olan DİA Yazılım, güçlü alt yapısı ile kullanıcılarının e-fatura gibi elektronik belgelerini güvenli bir şekilde depolayabilmesini de sağlamaktadır. Mükellefler, günün her saatinde konusunda uzman destek ekibi ile irtibata geçerek sorunsuz bir kullanım imkanına da sahip olabilmektedir.

İnteraktif Vergi Dairesi Yapılandırma

Sistem içerisinde yer alan hizmetler, vatandaşların tüm iş yükünü hafifletmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda verilen yapılandırma hizmeti de kişilerin vergi dairesine gitmesine gerek kalmadan birtakım vergi borçlarının yapılandırılmasını sağlamaktadır. Özellikle devlet tarafından bazı dönemlerde belirtilen vergi yapılandırmalarına ait başvurular için vergi dairesi kullanılabilmektedir. Belirlenen başvuru süreleri içerisinde İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden başvuruda bulunulabilmekte, tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde girildikten sonra da yapılandırma işlemleri başarıyla tamamlanabilmektedir.

İnteraktif Vergi Dairesi E-Arşiv Kullanımı 

E-Arşiv de tıpkı e-fatura gibi son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılan ve GİB tarafından bazı mükellefler için zorunlu tutulan bir uygulamadır. Mükelleflerin kesmiş olduğu fatura miktarı belirlenen sınırın üzerindeyse ve fatura kesilecek olan son kullanıcı vergi mükellefi değil ise, e-arşiv fatura düzenlenmesi zorunlu tutulmuştur. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile mükelleflerin hızlı ve güvenilir bir şekilde e-arşiv düzenlemeleri mümkündür. T.C. Kimlik Numarası, Vergi Numarası veya kullanıcı kodu ile sisteme giriş yaptıktan sonra e-arşiv portalı üzerinden bu gibi belgeler düzenlenebilir. Tüm bunların yanı sıra e-devlet şifresi ile de giriş yaparak tüm bu hizmetlerden faydalanmak mümkündür.

E-Fatura ve e-arşiv gibi elektronik belgelerin kullanımına ilişkin en güvenilir aracılardan biri de DİA Yazılım’dır. DİA Yazılım, değişen yönetmeliklere hızlı bir şekilde uyum sağlayarak kullanıcılarına sunabilen bir sistemdir. Böylelikle kullanıcılar herhangi bir değişiklikten etkilenmeden işlemlerine kaldıkları yerden devam edebilmektedir. GİB tarafından yetkilendirilen DİA Yazılım, güvenilir alt yapısı ile e-arşiv faturaların yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde bulut ortamında depolanabilmesine olanak tanımaktadır. DİA Yazılım, kullanıcılarına en iyi hizmeti sunabilmek için aralıksız olarak yenilenmeye devam etmektedir.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-arsiv-fatura-sorgulamasi-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.