E-dönüşüm sürecinin hayatımıza girmesiyle birlikte pratiklik sunan e-fatura, işlemleri son derece kolay hâle getirmiştir. Bu uygulamayı kullanırken herhangi bir hata yaptığımızda nasıl bir yol izleyebileceğimiz konusunda sizler için bilgilendirici bir kaynak hazırladık.
İptal ve red aşamalarında artık sorun yaşamanıza gerek yoktur çünkü oluşturulan temel, ticari ya da elektronik belgeleri iptal etmeniz gerektiğinde bunu gerçekleştirmeniz mümkündür. Bireysel müşteri e-fatura iptali, e-arşiv fatura iptal süresi, şirket e-fatura iptali konusunda nereye başvurulması gerektiği gibi soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
E-Fatura İptali Neden Gereklidir?
Herhangi bir yanlışlık durumunda elektronik belgelerin iptali kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca yaşanabilecek olası bir ticari anlaşmanın bozulması da e-fatura iptali için yeterli bir nedendir. Temel e-faturadan ticariye ve e-arşiv fatura gibi pek çok farklı elektronik belge türüne göre iptal süreçleri değişiklik gösterebilmektedir.
GİB E-Fatura İptali
Ticari faaliyetlere ilişkin tüm e-belgeleri ve rutin işleyişi kontrol ederek denetleyen GİB kurumunun kendi portalı üzerinden iptal işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Mükellefler, e-belge işlemlerini GİB Portal üzerinden yürütüyorlarsa iptal veya red işlemlerini de yine “GİB e-fatura iptal talebi” sayfası aracılığıyla tamamlayabilirler.
Göndericiyseniz hemen iptal talebi oluşturabilir, alıcı iseniz size gönderilmiş olan elektronik fatura için itirazda bulunabilirsiniz. Buradaki tüm bu işlemler de faturanın gönderilmesini takiben 8 gün içerisinde halledilmelidir. 8 gün geçtiğinde artık sistem talep oluşturma ya da onaylama adımlarına izin vermeyecektir.
Temel E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Faturanın göndericiden alıcıya direkt ulaşmasını sağlayan temel e-faturanın iptal sürecinin nasıl işlediği sorusu mükelleflerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Alıcı, üzerinde herhangi teknik bir problem olmadığı sürece temel belgeyi reddedemez. Bir şekilde teknik sorun fark edilirse alıcı, itiraz edebilir. Bu durumda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iptal ve itiraz portalı aracılığıyla hem alıcı hem de satıcı tarafından bildirim işlemi yapılmalıdır.
Ticari E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Satıcıdan alıcıya ticari fatura gönderildiğinde alıcı taraf, ulaşmış olan belgeyi kabul etmenin yanı sıra reddetme ya da iptal etme hakkında da sahiptir. Burada merak edilen en önemli konu, temel ve ticari fatura arasındaki farktır. Temel fatura gönderildiği süreçten itibaren onaylıdır; ticari belge için ise alıcı onayı şarttır.
Alıcının, faturanın gönderilmesini takiben mevcut tarihten itibaren 8 gün içerisinde yanıt vermesi gerekir. Yanıt verilmemiş olan belgeler, bu süre sonunda otomatik bir şekilde onaylanmaktadır. Ticari belge için de yine aynı şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kendi portalı aracılığıyla alıcı ve satıcı taraflarından itiraz işlemi yapılabilir. Burada da bilinmesi gereken önemli nokta, herhangi bir iptal sürecinin direkt başlatılamayacağıdır.
Ticari elektronik belgenin iptal işleminde alıcı tarafın KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta sistemi aracılığıyla satıcıya bir yazı iletmesi gerekir. Daha sonra hem alıcı hem de satıcı üzerinde herhangi bir hata yapıldığını gördüğü belgeyi kolaylıkla iptal edilebilmektedir.
E-Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?
İtiraz bildirimlerinin gerçekleştirilmesi için Türk Ticaret Kanununun 21. maddesinde geçen süre beraberinde ilgili yöntemlerin kullanılması gereklidir. Bu kapsama göre faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilir. Bu süreyi geçen talepler onaylanmayacağı için alıcı mükellefler, belgenin üzerinde yer alan tüm bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılırlar.
E-Arşiv Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?
Tıpkı diğer belgeler gibi e-arşiv faturaları da e-arşiv fatura iptal portalı üzerinden iptal edilebilir. E-Arşiv fatura iptali veya reddi, belgenin gönderilmesinden itibaren 7 günlük süre içerisinde yapılmalıdır. İptal işleminin sonraki ertesi günün akşamına kadar da Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Zaman aşımına uğrayarak 7 günü geçen durumlarda e-arşiv iptal edilememektedir. Dolayısıyla bu süreçten sonra alıcı, satıcıya iade belgesi kesmelidir. İade belgesinin satıcıya ulaşmasından sonra tekrar bir belge düzenlenerek alıcıya gönderilebilir. Şu adımları izleyerek süreci yürütebilirsiniz;
- GİB üzerinden elektronik imza ya da mali mühürle sisteme giriş yapın.
- Sonrasında e-arşiv fatura portalına giriş yaparak e-arşiv iptali için talep oluşturun. Ayrıca aşağıdaki aşamaları da sırasıyla uygulayabilirsiniz;
- E-Arşiv fatura portalı üzerinden adıma düzenlenen belgeler kısmını işaretleyin.
- Açılacak ekran üzerinde belge tarihi aralığını seçtikten sonra sorgulama yapın ve ilgili belgeleri seçin.
- Sonraki adımda iptal talebi oluştur seçeneğine tıklayın.
- İptal gerekçesi alanına kendi açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyerek iptal talebini oluşturun.
- Bu iptal talebiyle birlikte ‘İptal talebiniz başarıyla oluşturulmuştur.’ ibaresini ekranda gördükten sonra süreci tamamlamış olursunuz.
- Talep GİB tarafından onaylanana kadar iptal ya da itirazdan belgenizin güncel durumunu dilediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.
- Bu arada iptal talebinizin onaylanması halinde alıcı ve satıcının BA ve BS sanal formu üzerinde e-arşiv belgesinin gözükmeyeceği unutulmamalıdır. İptal talebinin reddi halinde her iki taraf bu formları görüntüleyebilir.
E-Fatura İptal Portalı Nasıl Kullanılır?
İptal/itiraz işlemi yapmak için belgeyi hazırlayan satıcı ya da alıcı tarafından bildirim portalına giriş yapılarak iptal/itiraz talebi oluşturmak gerekir. Bu taleplere ilgili belgenin alıcısı veya satıcısı onay verebilir. Onayın karşı tarafça onaylama zorunluluğu bulunmaz.
E-fatura iptal portalını kullanılırken mali mühür veya elektronik imza kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulan imzalama aracından yararlanılmalıdır. İmzalama aracının kullanımına ilişkin detaylara GİB e-fatura üzerindeki kılavuzda https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/Imzalama_Araci_Kullanim_Kilavuzuv1.2.pdf detaylı şekilde bahsedilmiştir.
Öncelikli olarak imzalama aracı programı çalıştırılarak işleme başlanmalıdır. E-fatura iptal/itiraz portalının kullanıldığı süre boyunca imzalama aracı programının açık kalması gerektiği unutulmamalıdır. İptal/itiraz portalı için https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresine tıklamanız yeterlidir.
Dijital dönüşümün günden güne önem kazandığı bu çağda, işletmelerin dijitalleşmesi yönünde adım atmaları kaçınılmazdır. Bu sürecin önemli bileşenlerden olan e-fatura zorunluluğu, işletmelerin finansal yolculuklarını kolaylaştırarak verimliliğe hız katmaya devam ediyor. Sürece DİA ile devam eden mükellefler, elektronik belge ve e-defterlerini hem korurken yedekleyebiliyor hem de yasal süre boyunca arşivleyebiliyor.
DİA çözümleri, halihazırda kullanılan muhasebe programıyla entegre çalışır ve süreçlerin tamamı program üzerinden rahatlıkla yönetilir. Yardıma ihtiyacınız olduğu anda DİA’nın uzman ekip desteğiyle 7/24 çözüm avantajınız bulunur. Üstelik internet erişimi bulunan her yerden elektronik ortamda düzenleme ayrıcalığına sahip olursunuz.
Elektronik sistem, fiziksel belgelere göre çok daha güvenlidir. Sistemde yer alan sınırsız yetkilendirme adımı, birim ve çalışanların tüm işleyişi kolayca yöntebilmelerine olanak tanır. DİA sayesinde uygulamaya hızlı şekilde geçiş yapabilirsiniz. Paneldeki adımları izleyerek size uyan kontör paketini seçebilirsiniz.
İlgili kısımlara gereken bilgileri doldurarak geçiş işlemini tamamlamanız mümkündür. E-fatura iptali için de gerçekleştirilmesi gereken yönergeleri DİA sistemi üzerinden kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için sizi DİA’ya davet ediyor ve sabırsızlıkla tanışmayı bekliyoruz.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/kaybolan-fatura-nasil-bulunur/ linkinden ulaşabilirsiniz.