E-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Sorgulama - E-Fatura Zorunluluğu

E-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Sorgulama

E-Fatura, kâğıt fatura ile aynı niteliklere sahip olan ve tüm fatura işlemlerinin dijital ortamda gerçekleşmesini sağlayan bir uygulamadır. GİB tarafından belirlenen koşulları sağlayan kişilere zorunlu tutulan e-fatura, birbirinden farklı avantajları da beraberinde getirmektedir. E-Fatura kayıtlı kullanıcılar listesi, bu uygulamayı kullanan kişiler için oldukça önemlidir. Bu listeye ulaşabilmek için e-fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama adımları izlenebilmektedir. Farklı yöntemler ile bu listeye ulaşılabilmekte ve bu doğrultuda gereken işlemler yapılabilmektedir.

E-Fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi GİB tarafından sunulan ebelge.gib.gov.tr. web sitesi aracılığı ile yapılabildiği gibi yetkilendirilen özel entegratörler vasıtasıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan bu sorgulama işlemi hem e-faturanın düzenlenmesi için kritik bir aşama olurken hem de bir firmanın güvenilirliğini doğrulamak için de en garantili yöntemlerden biridir.

E-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Listesi Nedir? 

E-Fatura, günümüz koşullarında muhasebe alanında en çok kullanılan elektronik uygulamalardan biridir. GİB tarafından belirli bir fatura limitini ve ciro sınırını aşan kişilere e-fatura zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluk sonrasında mükellefler tarafından e-fatura kayıtlı kullanıcılar listesi sorgulama işlemi de büyük bir merak konusu olmuştur.

E-Fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi, elektronik ortamda gerçekleşirken kullanıcılara büyük kolaylıklar da sağlamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kendi web sitesinden sorgulanabileceği gibi güvenilir bir özel entegratör aracılığı ile de bu sorgulama yapılabilmektedir.

E-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Nasıl Sorgulanır? 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu tutulan e-fatura ve e-arşiv, mükelleflere birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, olabilecek hata ihtimallerini minimuma indirirken devlet tarafından yapılacak olan denetlemelerin güvenilirliğini de bir o kadar arttırmaktadır. Kullanımı son derece basit olmasına karşın e-fatura ve e-arşiv gibi elektronik belgeleri düzenlerken kullanıcıların dikkat etmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.

E-Fatura ve e-arşiv kullanıcı sorgulama işlemi de bu hususlardan biridir. Bu kapsamda mükelleflere sorgu yapabilecekleri farklı kanallar sunulmaktadır. GİB e-fatura mükellef sorgulama işlemi için kendi web sitesi kullanılabildiği gibi, yetkilendirilmiş özel entegratörlerin portalları kullanılarak da bu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Böylece e-fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

GİB Portalından Sorgulama

E-Fatura düzenlemeden önce, faturanın muhatabının e-fatura sistemine kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi son derece kritik bir adımdır. Yapılacak olan e-fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi yalnızca e-fatura mükellefi öğrenilmesi ile yeterli kalmaz iken aynı zamanda firmaların güvenilirliğinin korunması açısından da oldukça önemlidir. Herhangi bir mükellef, e-fatura sistemine kaydolurken mükellefin tüm bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine kaydedilmektedir. Bu sebeple de GİB e-fatura mükellef sorgulama işlemi son derece güvenilir ve kolaydır.

İlginizi Çekebilir:   E-Fatura ile KOBİ'lerin Dijital Dönüşümü

E-Fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi için GİB tarafından hazırlanan ebelge.gib.gov.tr web sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Web sitesinin üst kısmında yer alan menüler bölümünden “e-fatura” bölümüne gidildiğinde açılır menüde karşıya çıkan “Kayıtlı Kullanıcılar Listesi” alanına tıklanmalıdır. Bu alana tıklandığında ekrana bir sayfa açılacaktır. Bu sayfada yer alan T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Numarası alanlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Son olarak sürekli değişen güvenlik kodu da ilgili bölüme girilerek sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Yine aynı sayfadan e-arşiv kayıtlı kullanıcılar da görüntülenebilmektedir.

Özel Entegratörler Aracılığıyla Sorgulama 

E-Fatura ve e-arşiv gibi elektronik uygulamaların kullanılması son derece kolay ve pratiktir. Bu aşamada GİB tarafından yetkilendirilen özel entegratörler de kullanılmaktadır. Kullanılan özel entegratörlerin arayüzlerine bağlı olarak ufak tefek değişkenlikler gösterebilmektedir. Bu entegratörler tarafından sunulan e-fatura ve e-arşiv portal aracılığı ile hızlı bir şekilde mükellef sorgusu yapılabilmektedir. Hangi entegratör kullanılırsa kullansın, e-fatura kayıtlı kullanıcı sorgulama işlemi için yine T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Numarası bilgileri gerekmektedir. Söz konusu bu bilgilerin ilgili alanlara eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi ile sorgulama işlemi oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir.

DİA Yazılım, GİB tarafından özel olarak yetkilendirilen entegratörlerden biridir. Böylece e-arşiv ve e-faturaya geçiş işlemleri DİA Yazılım ile hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilir. DİA Yazılım’ın kolay arayüzü ile kullanıcılar herhangi bir bilgisi olmasa bile e-fatura ve e-arşiv gibi uygulamaları son derece kolay kullanabilmektedir. Her geçen gün daha da fazla sayıda kişi tarafından tercih edilen DİA Yazılım, kullanıcılarına eksiksiz bir hizmet sunabilmek için aralıksız olarak değişmeye ve gelişmeye devam etmektedir. Siz de süreç ile ilgili detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/interaktif-vergi-dairesi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.