E-Fatura Mükellefi Nedir?

E-Fatura Mükellefi Nedir?

E-fatura gerek gönüllü, gerekse de zorunlu geçişlerle giderek çok daha fazla işletmenin hayatına giriş yapıyor. Zorunlu geçiş yapması gereken işletmeler için e-fatura mükellefi ifadesi sık sık kullanılıyor. Peki, e-fatura mükellefi nedir?

Kimler E-Fatura Mükellefidir?

Kanunlar ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan şartlar önünde e-fatura kullanmak zorunda olan kişilere e-fatura mükellefi denilir. 2020 yılı ve sonrasındaki yıllar için 5 milyon TL ve üzeri brüt hasılatı olan işletmeler e-fatura mükellefi olarak kabul ediliyordu. Ancak 535 numaralı Vergi Usul Kanunu ile e-fatura mükellefleri için şartlar değişti.

Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı tebliğ ile, 2021 yılında brüt satış hasılatı 4 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler için e-faturaya geçişte son tarih 1 Temmuz 2022 oldu. Benzer şekilde e-defter sistemine geçişler de zorunluluk dahiline girdi.

E-defter geçiş zorunluluğu kapsamında, 2021 yılında brüt satış hasılatı 4 milyon lirayı geçen ve Temmuz ayı başında e-faturaya geçiş yapan işletmelerin 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-deftere geçmesi zorunluluğu bulunuyor.

Öte yandan gönüllü olarak e-faturaya veya e-arşiv faturaya geçen işletmeler, belirtilen limitleri aşmıyorlarsa, e-defter sistemine geçmek zorunda değiller.

Hangi Sektörler E-Fatura Mükellefidir?

Özünde limitleri karşılayan her işletme ve dolaylı olarak her sektör e-fatura mükellefidir. Ancak e-ticaret gibi bazı özel sektörler, farklı e-fatura şartlarına sahip olabildikleri için, çok daha kolay şekilde mükellef olabilirler.

Öte yandan 6 Haziran 2002 tarihinde yayınlanan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ek olarak gelen 1 ve 3 numaralı listelerde yer alan ürünlerin üretimini, inşasını ya da ithalatını yapan işletmeler de ciro sınırı bulunmaksızın e-fatura mükellefi olabilirler. Örneğin gazlı içecek, tütün ürünleri, madeni yağ veya alkollü içecek işletmeleri bunlara örnektir.

E-faturaya zorunlu geçiş için yeni sektörlerin eklenmesi de her zaman gündemde tutuluyor. Ayrıca bu yıl gayrimenkul, motorlu taşıt gibi sektörlerin de özel şartlarda e-fatura mükellefi yapılması, bu düşünceyi destekliyor. Benzer şekilde 535 nolu VUK ile otel işletmeleri de özel şartlar belirlenerek e-fatura mükellefi yapılmıştı.

İlginizi Çekebilir:   Emlak ve Gayrimenkul Sektörü için E-Faturaya Geçme Zorunluluğu
İlginizi Çekebilir:   Araç Alım Satım Ve Kiralama Yapanlar E-Fatura Kullanmak Zorunda Mı?

E-Fatura Mükellefleri E-Faturaya Geçmezse Ne Olur?

E-fatura mükellefiyeti oluşan ancak e-faturaya geçmeyen işletmelere, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan cezai yaptırımlar uygulanır. Bu konuda Vergi Usul Kanunu 353. madde ile gerekli özel usulsüzlük cezası şartlarını belirlemiştir.

E-Fatura Mükellefleri Sisteme Nasıl Geçiş Yaparlar?

Eğer bir işletme e-fatura mükellefi olmuş ve e-fatura kullanımına geçiş yapmak istiyorsa önünde 3 yöntem bulunur.

  1. GİB Portal kullanımı
  2. GİB ile entegrasyon sağlayarak işletmeye has programın kullanılmaya devam edilmesi
  3. Bir GİB özel entegratörünü kulllanma

Bu 3 yoldan birisini, öncesinde Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden alınacak olan mali mühür ile tercih etmek mümkündür.

DİA Yazılım, Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programıdır ve GİB özel entegratörü olarak faaliyet göstermektedir.

E-Fatura Mükellefi Olunup Olunmadığı Nasıl Öğrenilir?

E-fatura mükellefiyeti için yayınlanan tebliğlerde yer alan limitleri incelemek mümkündür. Ancak çok sayıda işletme sahibi, mükellef olup olmadığını net bir şekilde öğrenebilmek istiyor. Bu yüzden sitemizin ana sayfasında yer alan testi doldurarak e-fatura mükellefi olunup olunmadığını öğrenmek mümkün. Testi doldurun ve e-fatura mükellefi olup olmadığınızı anında öğrenin!

Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programı DİA hakkında daha fazla bilgi almak ve değişime ilk adımı atmak için internet sitemizde yer alan formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım!

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.