E-Ticaret Siteleri İçin E-Fatura Zorunluluğu 2022

E-Ticaret Siteleri İçin E-Fatura Kullanma Zorunluluğu 2022

E-ticaret faaliyeti gösteren ve kendisine ait bir internet sitesi ya da pazaryeri siteleri üzerinden satış yapanlar için e-fatura zorunluluğu limitleri ne kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-fatura zorunluluğu kapsamını genişletti. Bununla beraber tüm sektörler için belli başlı limitler belirlerken, e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler için özel koşullar belirledi. Peki, e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler için e-fatura zorunluluğu şartları neler oldu?

Online Satış Yapanlar E-Fatura Kullanmak Zorunda mı?

İşletmelerin e-faturaya geçiş hızı günden güne artarken, yayınlanan yeni tebliğlerle beraber çeşitli sektörler ya da iş kolları için zorunluluklar da artış yaşıyor. Bunun son örneklerinden birisi de, Vergi Usul Kanunu 535 tebliği ile beraber e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelere gelen yeni zorunluluklar oldu.

E-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler diğer tüm işletmeler gibi genel e-fatura zorunluluklarına halihazırda dahil olmuş durumdalar. Ancak e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelere özel belli başlı şartlar da getirildi.

Geçtiğimiz yıl işletmeler için 5 milyon TL olarak belirlenen brüt satış hasılatı, bu yıl 4 milyon TL olarak belirlendi. Yani 4 milyon TL yıllık brüt satış hasılatı bulunan tüm işletmeler e-faturaya geçiş yapmak zorunda oldu. Bununla beraber e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelere özel şartlar da getirildi.

İlginizi Çekebilir:   Araç Alım Satım Ve Kiralama Yapanlar E-Fatura Kullanmak Zorunda Mı?

E-Ticarette E-Fatura Şartları

22 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu ile birlikte, hem tüm işletmeler için şartlar genişletildi hem de bazı sektörlere özel koşullar getirildi.

Böylece kendi e-ticaret sitesi üzerinden, pazaryeri siteleri üzerinden veya herhangi bir dijital satış platformundan e-ticaret faaliyeti yürüten yani, ürün veya hizmet satışı yapan işletmelere 2020 – 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonraki yıllar için de 500 bin TL brüt satış hasılatı limiti getirildi. Bu limitleri karşılayan e-ticaret işletmeleri, e-fatura zorunluluğu kapsamına alındı.

İlginizi Çekebilir:   Araç Alım Satım Ve Kiralama Yapanlar E-Fatura Kullanmak Zorunda Mı?

Ayrıca e-ticaret kapsamında satış yapan işletmeler, ürünün gönderimi esnasında sevk irsaliyesi koymak isterse, artık özel kodlu belge düzenleyebilecekler. Bu da ürünlerin gönderim süreçleri esnasında kargo içerisindeyken ifşa olmamasını sağlayacak. Kısacası artık e-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler için sevkiyat güvenliği de artırılmış oldu.

E-Ticaret İçin E-Fatura Kesmek Kolay mı?

E-ticaret faaliyeti yürüten işletmeler için e-fatura kesmek özünde oldukça basit ve pratiktir. Örneğin DİA Yazılım gibi GİB özel entegratörleri ile çalışarak, tek tuşla e-fatura kesmek mümkündür.

E-ticarette yaşanan dönemsel yoğunluklar ve anlık fırsatlar göz önünde bulundurulduğunda, e-fatura süreçlerinin basit ve pratik olması gerekir. Çünkü bu işletmelerin, fatura ve muhasebe gibi süreçlerinin hızlıca yönetiliyor olması gerekir. Bu sebeple tercih edilen e-fatura programının kullanıcı dostu olması büyük önem taşır.

Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı DİA ile, e-ticaret faaliyeti yürüten işletmelerin e-fatura süreçlerini yürütmeleri oldukça kolay. Daha önce muhasebe alanında deneyimi olmayan veya daha önce hiç e-fatura kesmemiş personeller dahi, kısa bir sürede e-fatura kesmeye başlayabilirler. Çünkü DİA, kullanıcı dostu bir arayüze sahip.

Siz de bulut tabanlı bir muhasebe programı kullanmanın avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, aşağıda yer alan formu doldurabilirsiniz.

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.