Emlak ve Gayrimenkul Sektörü için E-Fatura Zorunluluğu

Emlak ve Gayrimenkul Sektörü için E-Faturaya Geçme Zorunluluğu

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınladığı 535 numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) tebliği ile, brüt satış hasılatı 2020-2021 yılları için 4 milyon TL, 2022 ve sonraki yılları için de 3 milyon TL üzeri olan işletmeler için e-fatura kullanımını zorunlu kıldı. Öte yandan yayınlanan tebliğde bazı sektörler için özel şartlar getirilirken, gayrimenkul sektörü de kendisine has şartlara sahip olmuş oldu.

Gayrimenkul Sektörü çin E-Fatura Geçiş Tarihi Nedir?

Gayrimenkul sektöründe inşa, alım, satım, imal ya kiralama faaliyeti yürüten mükellefler:

2020-2021 yılları için 1 milyon TL olan işletmeler için 1 Temmuz 2022’ye kadar,

2022 ve sonraki dönemler için 500 bin TL ve üzerinde brüt satış hasılatı olan işletmeler için, o yılın 7. ayına kadar,

e-faturaya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

Gayrimenkul Sektörü E-Faturaya Geçiş Süreci

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin e-fatura sistemine geçiş yapabilmesi için öncelikle mali mühür alması gerekir. Mali mühür almak için Kamu Sertifikasyon Merkezine  başvuru yapması yeterlidir. Sembolik bir ücret karşılığında mali mühür alınabilir. Bununla birlikte gerçek kişi statüsündeki işletmelerin de, e-imza ile e-faturaya geçebilmesi mümkündür.

Muhasebe Programı
Bulut ERP Programı
İlginizi Çekebilir:   E-Arşiv Fatura Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul Sektörü E-Fatura Başvurusu

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir işletme, normal şartlarda dilediği zaman e-faturaya başvuru yapabilir. Ancak gelen son tebliğ ile e-fatura zorunluluğu oluşan vergi mükelleflerinin, 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçmesi gerekmektedir.

Gayrimenkul Sektöründe E-Fatura Kesmek Kolay mı?

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden inşaat ile ilgilenenler dışındakiler, yoğun bir iş temposuna sahiptir. Bir gayrimenkul her an satılabilir, kiralanabilir. Öte yandan gayrimenkul sektörü için ürün veya hizmet sağlayan işletmeler için de sıcak satış her daim geçerlidir.

Hal böyle olunca gayrimenkul ve emlak sektöründeki işletmeler için kullanımı kolay ve hızlı bir e-fatura programı gerekmektedir. Ayrıca işletmelerin e-fatura kesimi için ayrı bir personel çalıştırmasına gerek kalmamalıdır. Bu yüzden daha önce hiç e-fatura kesmeyen personellerin dahi kolayca e-fatura kesebileceği kullanıcı dostu bir program gerekir.

İlginizi Çekebilir:   E-Arşiv Fatura Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bununla birlikte gayrimenkul sektörü, kendi içinde saha satışı yüksek bir sektördür. Bu yüzden programın internetin olduğu her yerden ve telefon, tablet gibi cihazlardan da çalışabiliyor olması gerekir. Bunun için Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı muhasebe programı DİA tercih edilebilir. DİA hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitemizde yer alan formu doldurun, sizi en kısa süre içerisinde arayalım!

    Bilgi Formu

    DİA ile dakikalar içinde e-fatura kullanıcı olabilirsiniz.

    Bilgi için hemen formu doldurun, sizi arayalım.