Ticaret hayatında olan her bir işletme, satın aldığı veya sattığı her bir ürün ya da hizmet karşılığında fatura düzenlemelidir. Birçok fatura tipi bulunmak ile bu faturaların amacına uygun bir şekilde düzenlenmesi son derece önemli bir konudur. Ticari ve temel fatura farkı muhakkak bilinmeli ve düzenlenen bu faturalar usulüne uygun olarak resmileştirilmelidir.
Temel Fatura Nedir?
Temel e-fatura, alıcıdan onay almadan doğrudan gönderilen bir fatura türüdür. Faturanın düzenlenip gönderilmesi ile direkt olarak resmileşen temel e-fatura, anında alıcının portalına düşmektedir. Gönderilen bu faturalar, alıcının “Temel Faturalar” gelen kutusuna iletilmektedir. Bu durumda “temel fatura hangi durumlarda kesilir?” sorusu sıklıkla yöneltilmektedir. İki tacir arasında da düzenlenebilen temel e-faturalar, alıcı ile satıcı arasında da düzenlenebilmektedir.
Temel e-faturalar, gönderildiği andan itibaren onaylanmış sayılmaktadır. Ticari ve temel fatura arasında söz konusu faturanın düzenlenmesini takip eden 15-20 dakika içerisinde alıcının portalına iletilirken, yaklaşık 1 gün içerisinde de Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine iletilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı, alıcı ve satıcı tarafından düzenlenen her faturayı görüntüleyebilme hakkına sahiptir.
Temel Faturayı Alıcı İptal Edebilir Mi?
Temel fatura, düzenlenip alıcısına gönderilmesi ile direkt olarak onaylanmış sayılmaktadır. Ticari ve temel fatura farkı kapsamında temel fatura iptalinin gönderici tarafından yapılması mümkün değildir. Yalnızca Türk Ticaret Kanunu 18. Maddesi gereğince temel e-faturaların bazı durumlarda itiraz edilmesi mümkün tutulmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “E-Fatura İptal Portalı” üzerinden faturanın gönderildiği firma ya da kişiler tarafından iptal edilebilmektedir. Bunun için ise alıcının 7 günlük bir süresi bulunmaktadır.
Ticari Fatura Nedir?
Ticari fatura, iki tacir arasındaki mal veya hizmet satışına istinaden düzenlenebilen fatura tipidir. Ticari fatura onay süresi 8 gündür. Bu 8 gün içerisinde alıcısının portalına gönderilen ticari e-faturaların onaylanması veya reddedilmesi gerekmektedir. Düzenlenen ticari e-fatura alıcı işletmenin portalında “Onaylanmamış Ticari Faturalar” bölümünde yer almaktadır. Söz konusu faturaların alıcı tarafından onay vermesi beklenmektedir. “Ticari faturada ne bulunur?” sorusu ise, bu belgenin eksiksiz ve doğru bir şekilde düzenlenebilmesi ve ticari ve temel fatura arasındaki farkların anlaşılması açısından son derece önemlidir. Alıcının bilgileri, satıcının bilgileri, satışı yapılmış olan mal veya hizmet bilgileri gibi bilgiler ticari e-faturalarda yer alması gereken bilgilerdir.
Ticari Fatura İptal Edilebilir Mi?
Ticari faturayı, temel faturadan ayıran en önemli fark ticari fatura reddinin olabilmesidir. Düzenlenen fatura, hızlı bir şekilde alıcının portalına gönderilmektedir. Alıcının, kendisine gönderilen ticari faturayı yanıtlaması için 8 günlük bir süresi bulunmaktadır. Bu süre sonunda ticari faturaya cevap verilmezse, bu fatura sistem tarafından otomatik olarak onaylanmış sayılmaktadır. Ticari e-fatura iptal süresi boyunca alıcılar kendilerine gönderilen bu belgeleri onaylayabilme ve reddedebilme hakkına sahiptir.
Kabul edilmiş olan bir ticari e-faturanın iptali için alıcı tarafın KEP sistemi üzerinden karşı tarafa yazılı bir bildirimde bulunması gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından ticari e-faturanın iptali gerçekleşebilmektedir. “İade faturası temel mi ticari mi?” sorusu, ticari ve temel fatura farkını merak eden mükellefler tarafından sıklıkla yöneltilmektedir. Aksi bir durum belirtilmediği sürece iade faturası her zaman temel fatura olarak düzenlenmelidir.
Ticari ve Temel Fatura Farkı Nasıl Anlaşılır?
Ticari ve temel e-fatura arasındaki en anlaşılır fark, gönderilmesinin ardından bir onay sürecinin olup olmamasıdır. Ticari faturalar, iki işletme arasında düzenlenebilmektedir. “Temel fatura kime kesilir?” sorusuna karşılık olarak ise alıcının nihai tüketici olması veya mükellef olmaması durumunda düzenlenebilir yanıtı verilebilmektedir. Eğer iki taraf arasında bir anlaşma yok ise, bu durumda ticari fatura düzenlenmesi çok daha güvenlidir. Çünkü ticari faturalar, alıcıya ulaşması durumunda onaylanabilmekte veya reddedilebilmektedir. Böylelikle ileriki dönemde herhangi bir anlaşmazlık olması durumunda alıcı tarafın da söz sahibi olması mümkün olabilmektedir.
Ticari ve temel faturanın artık elektronik ortamda da düzenleniyor olması kâğıt, posta ve iş gücü gibi birçok alanda tasarruf yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Aynı zamanda ticari fatura reddi veya onayı gibi tüm işlemlerde büyük bir hız da kazanılabilmektedir. Her geçen gün çok sayıda mükellef tarafından tercih edilen DİA Yazılım, 2024 e-fatura geçme zorunluluğu bulunan mükellefler için sorunsuz bir hizmet sunmaya devam etmektedir. Hızlı ve kaliteli bir alt yapıya sahip olan DİA Yazılım, tüm temel ve ticari e-fatura başvuru işleminin kolay bir şekilde yapılmasına ve alıcısına güvenli bir şekilde düzenlenmesine olanak tanımaktadır.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/acik-ve-kapali-fatura-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.