Teknolojinin hayatımızda büyük bir hızla ilerlemesi ile hem günlük hem de profesyonel akışta birçok yeniliği de beraberinde gelmektedir. Hemen her işlemin dijital ortamda gerçekleşmeye başlaması sebebiyle bu süreçlerde hız kazanmak ve güven ortamı oluşturmak da büyük bir ihtiyaç halini doğurmaktadır. Tüm bu ihtiyaçların giderilebilmesi amacı ile geliştirilen mali mühür ve elektronik imza uygulamaları, kişilerin veya kurumların dijital ortamda güvenli bir şekilde işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Bu kapsamda, “mali mühür nereden alınır?” “Ücreti ne kadardır?” ve “mali mühür kurulumu nasıl yapılır?” gibi çok sayıda soru da mükellefler tarafından merak edilmektedir. Son derece basit bir işlem olması sebebi ile kişiler ve kurumlar, başvuru işleminin ardından kısa sürede bu uygulamaları kullanmaya başlayabilirler.
Mali Mühür Sertifikası Nedir?
Bir firmanın sahip olduğu kaşesinin elektronik haline mali mühür denir. Teknolojinin giderek yaygın bir şekilde kullanılması ile artık hemen her işlem dijital ortamda gerçekleştirilmektedir. Söz konusu mühür de bu kapsamda firmaların dijital işlemlerini resmi olarak kayıt altına alırken aynı zamanda güvenilirliğini de bir o kadar arttırmaktadır. Mali mühür sertifikası, TUBİTAK tarafından hazırlanan ve gönderilen USB formatında bir aygıttır. Gönderilen bu Hardware Security Module (HSM), bilgisayara takılarak gerekli yüklemeler ile giriş işlemleri yapılabilmektedir. Kamu Sertifika Merkezi üzerinden başvurulabilmektedir.
Kimler Mali Mühür Alabilir?
Firmalar tarafından kullanılan bir nevi elektronik kaşedir. Kurum tarafından yetkilendirilmiş olan şahıslar başvuruda bulunabilmektedir. Bu yetkili kişilerde değişiklik olması durumunda ise mutlaka gerekli birimlere bildirimde bulunulmalıdır.
Mali Mühür Ne İşe Yarar?
Kurumlar ve tüzel kişiler tarafından kullanılabilen mali mühür, bu oluşumların dijital ortamdaki imzalarının güvenilir bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktadır. E-Fatura mükelleflerinin, bu uygulamalara başvurusu esnasında firmalarını sisteme kaydedilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı aracılığı ile oluşturulan sertifikalar, oluşturulacak tüm elektronik faturaların güvenli bir ortamda oluşturulmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda söz konusu bu belgelerin güvenli bir ortamda muhafaza edilmesi ve belgelerin gizliliğini de koruma altına alabilmektedir.
Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru, Kamu SM üzerinden yapılmaktadır. İnternet sitesinde yer alan başvuru formundaki alanların doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bu işlemin ardından mali mühür ücreti TUBİTAK’a iletilmelidir. Söz konusu ücret, mobil bankacılık şubeleri, banka şubeleri veya internet bankacılığı aracılığı ile sorgulanarak yapılabilmektedir. Mali mühür yenileme işlemlerinin her 3 yılda bir yapılması gerekmektedir. Firmanın unvan bilgilerinin ya da yetkili kişinin değişmesi durumunda, var olan mühür geçerliliğini yitirmektedir. Böyle durumlarda yeniden mali mühre başvurulması gerekmektedir.
Mali Mühür Nasıl Alınır?
Başvuru adımlarının başarılı bir şekilde tamamlanması ile elektronik kaşe kullanım süreci başlamaktadır. Kullanıcının belirtmiş olduğu adrese kargo ile elektronik mühür sertifikası gönderilmektedir. “Akis Akıllı Kart” adındaki bu kart, SIM Kart görünümüne sahiptir. Çıkarılabilen bir parça olan bu kart, USB okuyucuya takılmalıdır. Gerekli sürücüler yüklendikten sonra kullanımına başlanabilmektedir.
Mali Mühür ile E-İmza Arasındaki Fark Nedir?
E-İmza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında ıslak imza ile aynı yasal niteliklere sahiptir. Elektronik ortamda imzalanması gereken her türlü belgenin hızlı ve zaman kaybetmeden imzalanmasına olanak tanımaktadır. Kişisel bir uygulama olan e-imza, yalnızca gerçek kişiler tarafından alınıp kullanılabilmektedir.
Mali mühür ise kurumlar tarafından kullanılan ve elektronik fatura mükellefleri tarafınca zorunlu tutulan bir uygulamadır. Elektronik ortamda oluşturulan ve bunun yanı sıra alıcısına da iletilen geçerli tüm elektronik belgelerin güven altına alınmasını sağlamaktadır. Bir nevi elektronik ortamda kullanılan bir kurumsal kaşe görevini üstlenen mühür, firmaların güvenliğinin yanı sıra bir oluşumun kayıt altına alınmasını da sağlamaktadır. E-İmza ile mali mühür genellikle birbirine karıştırılan iki kavramdır. Dolayısıyla “Mali mühür nedir?” sorusunun yanı sıra e-imza ile arasındaki farklar da mükellefler tarafından sıklıkla yöneltilen sorulardan biridir.
Mali Mührün E-Fatura Zorunluluğundaki Rolü
E-Fatura kullanmaya başlayacak olan her mükellef, mali mühür edinmek zorundadır. Firmanın kendini sisteme kaydettirebilmesinde önemli bir faktör olan elektronik mühür, dijital ortamda yapılan işlemlerde her iki tarafı da koruma altına almaktadır. Bu nedenle de mükelleflerin e-faturaya geçmek için önce bu mühürü edinmeleri gerekmektedir. E-Fatura, mükelleflerin matbu fatura yükünden kurtulmasını sağlarken aynı zamanda hem gönderici hem de alıcıların güvenli bir şekilde işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır.
Kullanan herkes tarafından son derece beğenilen DİA Yazılım, tüm e-fatura süreçlerini başarılı bir şekilde yönetilebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca mükellefler, DİA Yazılım ile mali mühür başvuru ve temin etme sürecini de kısa ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Günümüz dünyasında sürekli değişen teknolojiye hızlı bir şekilde ayak uydurabilen DİA Yazılım, mükelleflerine en güncel hizmetleri sunabilmek için aralıksız olarak çalışmaya devam etmektedir. Böylelikle mükellefler değişen mevzuat ve teknolojiye anında adapte olarak işlemlerini yapabilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-arsiv-ve-e-faturanin-farklari-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.