Kağıt fatura limiti, işletmenizin belirlenen bir süre zarfında kesebileceği kağıt faturaların toplam limitidir. E-fatura zorunluluğu olmayan bir işletmeniz olması halinde yıllık olarak belirlenen limit dahilinde kağıt fatura kesebilirsiniz. Fiziki olarak kesilebilecek kağıt fatura limiti her yıl belirli etmenlere göre tekrar belirlenir. İşletmeler kesebilecekleri limiti aştıkları anda e-arşiv fatura düzenlemesi yapmak zorunda kalırlar.
Faturalandırma süreci fiziki olarak yapıldığında işletmeler müşterilerine bu tutarda kredi sağlayabilir. Ancak belirlenen kağıt fatura limitine dikkat etmezseniz karşınıza bazı cezalar ve sınırlamalar çıkabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı fatura düzenleme sınırı belirleme yetkisine sahiptir. Her yıl yeniden güncellenen bu limit Resmi Gazete ilanının ardından yılın ilk günü itibariyle geçerli hale gelir.
Kağıt Fatura Kullanımı ve Sınırlamaları
Dünyayla paralel olarak ülkemizde de çevre dostu uygulamalar ve gereklilikler adına dijitalleşmeye geçiş hızlanıyor. Kağıt fatura kullanımı hala yaygın olsa işletmelerin büyük bir bölümü dijital fatura sistemine geçiş yapıyor. Fiziki olarak fatura kesen çok sayıda işletme halen bulunuyor. Ancak bu süreçte basit usul fatura limiti gibi detaylara dikkat etmek gerekiyor. Limitler aşılırsa bazı olumsuzluklar yaşanabilir.
Kağıt fatura limiti 2024 yılında 6900 TL olarak uygulanmaktadır. 556 sıra numaralı Tebliğ kapsamında bu tutar 1 Ocak 2025 yılı itibariyle değişecektir. İşletmeler e-arşiv faturasına dahil olmayan işletmeler ve vergi mükellefi olmayan tüketicilere yaptıkları satışlar için vergiler de dahil edilmek üzere bu tutarı aşan satışlarda basılı fatura veremezler. Bu durumda e-arşiv fatura düzenlemeleri gerekir.
E-Fatura zorunluluğu olmayan bir satıcının diğer vergi mükellefine bir fatura düzenlerken maksimum limiti 6600 TL olmalıdır. Bir alışveriş sırasında fatura vermeyen işyerine, fatura tutarının %10’u kadar usulsüzlük cezası söz konusu olabilir. Aynı zamanda vergi mükellefi olmayan müşteriler almadıkları her fatura için ceza tutarının beşte biri oranında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
Kağıt Fatura Limiti Nasıl Belirlenir?
KDV dahil kağıt fatura düzenleme sınırı Hazine ve Maliye bakanlığı bünyesinde görevini yerine getiren Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenir. Bu kurum bir tebliğ yayımlar ve her yıl tutarı yeniden belirler. Vergi Usul Kanununa göre her yılın ilk günü uygulanmaya başlayacak had ve tutar belirlenmesi için bir tebliğ yayımlanır. Bu şekilde fiziki olarak verilecek fatura limiti belirlenmiş olur. Son yayımlanan tebliğ ile 2024 kağıt fatura kesme limiti 6600 TL olarak saptandı. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren belirlenecek tutar da 2025 yılı boyunca uygulanacak. “2025 kağıt fatura limiti ne kadar?” gibi sorular soruyorsanız limit ve usulün yayımlanacak tebliğ ile ilan edileceğini ifade edelim.
Kağıt Fatura Limitini Aşan Durumlar
İşletmeler müşterilerine fiziki olarak bir faturalandırma yapacaklarında limitin aşılacağı bazı durumlar bulunur. Kağıt fatura limitini aşan durumlar yaşanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı her yılın ilk gününden son gününe kadar uygulanabilecek maksimum tutarı bir tebliğ ile duyurur.
Maksimum tutarın altında yapılan her satış için e-fatura zorunluluğu yoksa fiziki olarak bir fatura düzenlemesi yapılabilir. Ancak işletmenin yaptığı satışın tutarı bu limitten fazla ise e-arşiv faturası düzenlenmesi yasal olarak zorunludur. Bu durumda e-arşiv fatura limiti gibi durumlara da dikkat etmek gerekir.
E-Fatura düzenleme işlemleri için kamu kurum ve kuruluşları ile özel entegratör firma sistemlerinde görülen arıza ve bakım süreçlerinde limit olmadan kağıt faturalar düzenleyebilirsiniz. Fiziki olarak bir fatura düzenlenmesi gerektiğinde ise belirlenen yıllık limiti aştığı halde mazeret olmadan işlem yapan işletmelere belirlenen cezai yaptırımlar uygulanır. Elektronik bir düzenleme yapılacaksa e-fatura limit işlemleri yapılmalıdır.
5000 tl üzeri fatura e-arşiv kesme konusunda da bir zorunluluk vardır. Bir firma, vergi yükümlüsü olmayan müşterilere 5 bin TL üzeri satışlarda e-arşiv faturası düzenlemek zorundadır. Aksi halde cezai işlem uygulanması gerekir.
Kağıt Fatura Kullanımının Avantajları
E-Fatura zorunluluğu olmayan mükellefler yapılan bir alışveriş sonrasında fiziki olarak bir fatura düzenlemesi yapabilirler. Ancak işletmelerin önemli bir bölümü e-arşiv fatura sistemini tercih ediyorlar. Özellikle internet erişimi olmayan ve bilgisayar kullanma bilgisi bulunmayan işletmeciler işletmedeki basılı koçanı kullanarak basit usulde fatura kesmek gibi bir işlem yapabilirler.
Teknolojik gelişmelere adapte olma konusunda yavaş kalabilirsiniz. Aynı zamanda işletmenizde yeterli teknolojik altyapıyı kurmak için bütçeniz olmayabilir. Klasik olarak ticaret yapma alışkanlıklarınız olmayabilir. Bu durumda limitler dahilinde faturalarınızı fiziki olarak düzenleyebilirsiniz.
Dijitalleşen işlemler çok yaygın hale gelse de kağıt fatura kullanmanın avantajları hala bu alana yönelmeye olanak tanıyor;
- Elinizde fiziki olarak bir belge olur. Detaylandırılmış faturaya ihtiyacınız varsa e-faturaya göre daha iyi olacaktır.
- Elektronik sistem kurulumuna ihtiyacınız yoktur. Aynı zamanda özel bir yazılım veya internet bağlantısına ihtiyaç olmadan her yerde erişim sağlayabilirsiniz.
- Arşivleme ve geriye dönük erişim için klasör ve dosyalarda saklayabilirsiniz. Bu sayede uzun yıllar boyunca anlık erişiminiz olur.
- Hukuki süreç söz konusu olursa imza ve kaşeli bir fatura kanıt sunma açısından avantaj elde etmenizi sağlar.
- Küçük işletme ve bireysel ticaret yapanlar daha pratik bir şekilde faturalandırma süreçlerini yürütebilir.
- Düşük tutarlı işlemlerde kağıt fatura limiti gibi sorunlar olmadan hızlıca faturalandırma yapabilirsiniz.
Fiş kesme limiti dahilinde e-arşiv faturalandırması yerine özellikle küçük işletmelere çok sayıda katkı sağlarlar.
Kağıt Fatura Kullanımının Dezavantajları
Kağıt faturanın kullanım oranı baskı ve arşivleme maliyetleri gibi durumlara bağlı olarak her geçen gün azalıyor. Öncelikle fiziki bir fatura basımı halinde posta veya kargo ile gönderme yükümlülüğü ek bir maliyet oluşturur. Elektronik ortamda kesilen faturalarda böyle bir durum söz konusu olmaz.
Fatura kesme sürecinde geleneksel yöntemi tercih edenler zaman kaybı ve tahsilat gecikmesi gibi durumlar yaşayabilirler. Faturayı müşteriye geç iletirseniz ödemelerde hata veya gecikme yaşanabilir. Hala çok yaygın olsa da elektronik yöntemler ile birlikte kağıt fatura kullanmanın dezavantajları şu şekildedir;
- Geleneksel faturalandırmada baskı, zarf, posta ve mürekkep gibi maliyet kalemleri vardır. Büyük hacimli kesimlerde maliyet artar.
- Kağıt fatura hazırlama ve basma gibi süreçler zaman gerektirir. Aynı zamanda paketleme ve gönderim sonrası ulaşma gibi süreçler için de beklemek gerekir. Bu da işlerin yavaşlamasına yol açar.
- Kağıt kullanıldığında enerji ve su tüketimi ve doğaya zararlı olma, gereksiz geri dönüşüm süreci gibi çevreye zararlı durumlar yaşanır.
- Fiziki kesimlerle elle yazım olduğu için yazım ve baskı hataları görülebilir. Bu durumda işletme ve müşteri zaman ve bütçe olarak zarar görebilir.
- Faturalar düzenli olarak arşivlenmeli ve saklanmalıdır. Çok sayıda fatura varsa güvenli bir yerde saklamak zor olabilir.
- Fiziki belgelerin çalınma ve kötü niyetli kişilerin eline geçme riski olabilir. Aynı zamanda kaybolma olasılığı da verilerin gizliliği konusunda risklere yol açar.
- Kağıt faturalarda işleme ve kontrol etme için eleman, zaman, enerji ve maliyet gerekir.
- Belgelerin muhasebe ve ERP gibi sistemlere entegrasyonu uzun zaman alır ve zorluklar barındırır.
- Bazı sektörlerde e-fatura kullanımı zorunlu olmuştur. Bu nedenle hala geleneksel faturalandırma kullanmak problemler yaratabilir.
- Yıllık fatura kesme sınırı (2024 yılı için 6600 TL) yüksek hacimli satışları sınırlandırabilir.
Kağıt fatura limiti ile uğraşmamak, dezavantajlarına maruz kalmamak için e-faturaya geçiş yapabilirsiniz. Bu süreçte e-faturaya geçişinizi pratik ve sorunsuz hale getirmek için DİA Yazılım’ın çözümlerinden her zaman yararlanabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/tarafiniza-duzenlenen-e-arsiv-faturayi-nasil-goruntuleyebilirsiniz/ linkinden ulaşabilirsiniz.