İşletmeler daha düşük maliyetli fatura süreçleri için e-faturaya geçiş yaparlar. Ancak e-fatura cezaları işletmeler için zorlayıcı olabilir. E-Faturalara 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 397 sıra numaralı Genel Tebliği ile 2010 yılında geçiş yapılmaya başladı. Bu konu ile ilgili cezalar da ilgili kanunda yer alıyor.
Belirli aralıklarla Resmi Gazete’de yayınlanan güncellemeler ile e-fatura cezaları ve diğer maddeler değişmektedir. Yapılan bazı hatalar ile e-faturalara bağlı olarak cezaya maruz kalabilirsiniz. Ancak genel olarak cezalar hakkında bilgi sahibi olursanız nasıl kaçabileceğinizi de görebilirsiniz. Bu rehberde sizler için en çok kesilen e-fatura cezaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Bu sayede e-fatura cezası alanlar, cezalar hakkında bilgi edinerek nasıl önlem alabileceklerini öğrenebilirler. Ceza durumları, ceza tutarları ve süreç cezanın türüne göre değişiklik gösterir.
Hangi Durumlar E-Fatura Cezalarına Yol Açar?
Elektronik ortamda hazırlanan faturalar, işletmelere dijital ortamda hem hızlı hem de güvenilir şekilde faturalandırma işlemlerini yapma fırsatı verir. Bu faturalar geleneksel kağıt faturalarda olan ibraz, saklama ve işleme gibi yüküyle maliyetini ortadan kaldırır. Zaman ve maliyet olarak avantaj elde etmenize yardımcı olur. E-Fatura zorunluluğu 2024 yılında da devam etmektedir. Bu kapsamda, işletmeler çeşitli durumlarda ceza yiyebilirler.
Eksik fatura kesmenin cezası başta olmak üzere, belirli durumlarda işletmenizin cezaya maruz kalması kaçınılmazdır. Bunun dışında fatura kesmemek, elektronik faturaya geçmemek, 7 gün içinde fatura kesmemek gibi durumlarda cezaya maruz kalabilirsiniz. E-Fatura cezaları şu durumlarda işletmenizin karşısına çıkabilir;
E-Fatura Yerine Kağıt Fatura Kesmek
Elektronik fatura olduğu zaman kağıt fatura kesilirse ceza olması kaçınılmazdır. İşletmeler 397 numaralı VUK tebliğ değişikliği sonrası kağıt faturanın hükmü ortadan kalktı. Daha sonra elektronik faturalar işletmeler için zorunlu hale geldi. Bu değişiklik sonrası mükellefler dijital ortamda e- fatura düzenleme işlemi yapmak zorundalar.
Bir işletme elektronik ortamda fatura kesme durumu ortaya çıktığında kağıt fatura keserse VUK 353/I ilgili durumun cezası hükümleri devreye girecektir. Bu kapsamda e-fatura cezaları uygulanırsa belge başına bir minimum tutar uygulanır. Bu tutar belge çeşidine göre de değişiklik gösterir. Fatura tutarının minimum ceza tutarından düşük olması halinde minimum ceza tutarı dikkate alınır. Tutarın daha yüksek olması halinde fatura tutarının %10’una denk gelecek bir ceza uygulanır.
Elektronik faturanın kesilmesi gereken durumlarda kağıt kesildiğinde KDV iadesi ve gider indirimi kullanılabilir. Bu durumda dahi cezai hüküm uygulanabilmektedir. E-Fatura kesmeme cezası bu durumda mükelleflere uygulanmaktadır. E-Fatura yerine kağıt fatura kesmek söz konusu olduğunda minimum ceza tutarı 2024 yılı için 3400 TL olarak belirlenmiştir.
Geriye Dönük E-Fatura Kesmek
İşletmeler için geriye dönük faturalandırmanın da cezası olabilir. Belirli durumlarda geriye dönük işlem yapabilirsiniz. Ancak bazı uygulamalarda da ceza söz konusu olabilir. Bir işletme satış gerçekleştirdikten sonra 7 gün içinde geriye dönük işlem yapılabilir. Bu durumda e-fatura cezaları uygulanmaz. Bu süre geçerse geriye dönük fatura kesilmesi halinde gerekli e-fatura ceza tutarı uygulanır.
Bir mal teslimi veya hizmet gerçekleştirme tarihinden sonra 7 gün içinde elektronik faturanın gerekir. İşletmeler bu süre içinde hiç fatura düzenlemezse faturalar hiç düzenlenmemiş kabul edilir. Bu da faturanın kesilmesi halinde bir ceza uygulanmasına yol açar. Geriye dönük fatura kesmenin cezası 2024 yılı içinde fatura başı olarak uygulanmaktadır.
Mükellef olan bir satıcı e-fatura mükellefi olmayan bir müşterisine e-arşiv faturası kesmelidir. Ürün teslimatı veya satın alım sonrası 7 gün içinde e-arşiv fatura da kesilmelidir. Bu süre geçtiğinde geriye dönük e-arşiv faturası kesilirse yine ceza uygulanır. Geriye dönük e-arşiv fatura kesmenin cezası 2024 yılı içinde 2200 TL olarak uygulanır.
E-Fatura Mükelleflerine E-Arşiv Fatura Kesmek
Bir e-fatura mükellefi belge düzenleyeceği zaman karşı tarafın da mükellef olması halinde elektronik faturanın kesilmesi zorunludur. Alıcı taraf mükellef değilse e-arşiv faturası düzenlenmelidir. E-Fatura cezaları arasında e-fatura mükellefi olanlara e-arşiv faturası kesmek de bulunur. E-Fatura mükellefleri e-arşiv faturası kesme yetkisine sahiptir. Bu faturanın düzenlenmesi için satıcı tarafın sisteme kayıtlı olması şarttır.
Elektronik fatura mükellefi olan bir alıcıya e-arşiv faturası kesilirse ceza uygulanır. E-Fatura yerine e-arşiv kesilmesi cezası toplam fatura tutarının %10’u kadar uygulanır. Satıcılar 5000 TL ve üzeri alışverişlerde e-arşiv faturası kesmek zorundadır. Mükellef olmayan alıcılar, 5000 TL’den daha yüksek tutarda bir ürün veya hizmet satın alırsa e-arşiv faturası kesilir. 5000 TL üzeri e-arşiv fatura kesmeme cezası toplam fatura tutarının %10’u kadar uygulanmaktadır. DİA Yazılım elektronik fatura düzenleme ve kesme süreçlerinde işletmelere yardımcı olur. Bu sayede tüm yükümlülüklerinizi zamanında, doğru şekilde yerine getirebilirsiniz.
E-Fatura 7 Günlük Süre Cezası
Bir işletme ürün veya hizmet satışı yaptıktan sonra 7 gün içinde elektronik fatura kesmek zorundadır. Bu süre içinde kesilmediğinde cezai işlem uygulanır. Satın alım veya teslimat sonrası 7 gün içinde fatura kesilmezse hiç kesim yapılmadığı kabul edilir. E-Fatura cezalarının tutarı da fatura tutarına göre değişiklik gösterir. 7 gün içinde fatura kesilmemesi cezası 2024 yılında en düşük 3400 TL’dir. Bu tutardan yüksek bir bedel varsa tutar %10 olarak uygulanır. Ayrıca faturanın türüne göre de 7 gün içinde e-fatura kesmeme cezalarının tutarı değişiklik gösterebilir.
E-Faturaya Geçmeme Cezası
Bir işletme kurulum sürecinden sonra elektronik faturaya zorunlu olarak geçmelidir. Bu uygulama, 2010 yılında başladı. Daha sonra tüm işletmeler için zorunlu hale geldi. Bu süreçte ise e-faturaya geçme süreci için işletmelere belirli bir süre tanındı.
İşletme olarak elektronik fatura için tanınan süre içinde başvuru yapmanız gerekir. Bu süre içinde başvuru yapmadığınızda ve geçiş yapmadığınızda çeşitli cezalar uygulanır. Yasal süre içinde e-fatura başvurusu yapmayanlar 353. Maddenin 7. Bendi kapsamında 2. Derece usulsüzlük yapmış sayılır. Elektronik faturaya geçiş yapmamış olanlar da 355. Madde kapsamında özel usulsüzlük yapmış olur.
E-Fatura kullanma zorunluluğu ceza tutarı fatura başı 3400 TL’dir. Geçiş yapmayan bir işletme düzenlemediği veya almadığı her fatura için para cezası öder. Belirtilen 3400 TL’lik e-fatura cezaları fatura başı olacak şekilde geçiş yapana kadar uygulanır. E-Faturaya geçiş sürecinde zorlanmak istemiyorsanız DİA Yazılım ile tüm problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.
E-Fatura Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
İşletmeler düzenli olarak kontroller yaprak e-fatura cezaları uygulanıp uygulanmadığı görebilir. Bir vergi mükellefi olarak düzenli olarak e-fatura ceza sorgulama işlemleri yapılmalıdır. Cezayı zamanında tespit ederseniz ortaya çıkabilecek gecikme zamlarını da önleyebilirsiniz.
Elektronik fatura cezaları hakkında sorgulama yapmak için resmi web sitesini kullanabilirsiniz. Bir mükellef www.efatura.gov.tr adresi üzerinden kimlik numarası veya vergi kimlik numarası girişi sonrası sorgulamayı tamamlayabilir.
Elektronik fatura cezaları hakkında sorgulama yapmak için resmi web sitesini kullanabilirsiniz. Bir mükellef www.efatura.gov.tr adresi üzerinden kimlik numarası veya vergi kimlik numarası girişi sonrası sorgulamayı tamamlayabilir.
E-Arşiv faturası sorgulamak için de resmi siteyi kullanabilirsiniz. Bu defa fatura numarası ya da işletme ismi ile arama yapmanız gerekir. İşletmenize kesilen cezalar varsa İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden 7/24 kolayca ve sorunsuz şekilde ödeme yapabilirsiniz. E-Fatura iptali ve buna bağlı ceza olup olmadığını görmek için de düzenli sorgulama yapmalısınız.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/kagit-fatura-limiti-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.