
E-fatura, özellikle işletmelerin zorunlu olarak geçmesi gereken bir sistem olarak bilinse de, avantajlarını fark eden pek çok şirketin gönüllü olarak da geçiş yaptığı bir gerekliliktir. Özellike baskı, kargo ve arşivleme maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, e-faturanın işletmeler için sayısız faydası olduğu görülmektedir. Peki, e-fatura nedir? E-fatura nasıl ve hangi durumlarda kesilir?
E-Fatura Nedir?
E-fatura, geleneksel fatura olarak da bilinen matbu faturanın herhangi bir baskı, kargo ya da dosyalama maliyeti olmaksızın, dijital ortamda hazırlanmasıdır. Kağıt faturalardan herhangi bir farkı yoktur. Aynı zamanda faturanın kaybedilmesi gibi problemlerin de ortadan kalkmasını sağlar. E-fatura sayesinde hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf etmek mümkündür.
Hangi Durumlarda E-Fatura Kesilir?
E-fatura, zorunlu veya gönüllü olarak e-fatura sistemine geçiş yapan işletmeler tarafından kesilebilmektedir. E-fatura zorunluluğunuzun olup olmadığını öğrenmek için sitemizin ana sayfasında yer alan testi doldurabilirsiniz.
E-fatura kesimi, e-fatura kullanıcıları arasında gerçekleştirilir. Eğer fatura kesilecek karşı taraf e-fatura sistemine geçiş yapmamışsa, e-arşiv fatura kesmek gerekir. Ticari hayatta fatura kesmek bir zorunluluktur. Bu yüzden fatura kesilmesi gereken her durum için e-fatura kesimi de geçerlidir.
Nasıl E-Fatura Kesilir?
E-fatura kesebilmek için ilk olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür alınmalıdır. Eğer işletme bir şahıs şirketi ise, e-imzanın olması yeterlidir. Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kendisine ait olan GİB Portal üzerinden e-fatura kesimine başlanabilir.
Bununla birlikte eğer işletmenin kendisine ait bir iç sistemi varsa, bu sistem e-fatura kesimine uygun şekilde entegre edilebilir.
Son ve en yoğun tercih edilen seçenek ise özel entegratör kullanımıdır. Özel entegratörler Gelir İdaresi Başkanlığı ile entegre edilen özel yazılımlardır. Türkiye’nin en gelişmiş bulut tabanlı ERP programı olan DİA, bir GİB özel entegratörüdür. E-fatura kesme, gönderme, arşivleme ya da karşı taraftan e-fatura alma gibi işlemler, DİA’nın bulut altyapısı farkıyla kolayca gerçekleştirilebilir.