E-Fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme konusu, işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir yere sahiptir. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, belirli şartları sağlayan mükelleflerin e-fatura sistemine geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu sisteme geçen işletmelerin, faturalarını elektronik ortamda oluşturması, düzenlemesi ve muhafaza etmesi gerekmektedir. Ancak e-fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme durumu birçok işletmenin kafasında soru işaretleri yaratabilmektedir. E-Fatura sistemine geçen mükellefler, bu kurallar çerçevesinde hareket ederken hem yasal düzenlemelere uygun davranmalı hem de dijital belgelerin doğruluğunu ve güvenliğini sağlamalıdır.
E-Fatura kullanan işletmelerin, e-fatura mükellefi olan diğer firmalara yalnızca e-fatura düzenleyebilmesi zorunlu kılınmıştır. Ancak elektronik fatura mükellefi olmayanlara e-arşiv fatura kesilebilirken, e-fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme işlemi yasalarca belirlenen usullere uygun olmalıdır. Bu nedenle işletmelerin dijital fatura süreçlerini yönetirken dikkatli olması ve fatura kesme işlemlerinde yasal gerekliliklere riayet etmesi büyük önem taşımaktadır.
E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir?
E-Fatura mükelleflerinin yanı sıra yine VUK tarafından belirlenen taraflara e-arşiv fatura düzenlemesi mümkündür. E-Fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme son derece kafa karıştırıcı konulardan biri haline gelmektedir. E-Arşiv, taraflardan birinin henüz elektronik fatura uygulamasına geçmemesi durumunda düzenlenebilmektedir. Aksi takdirde e-fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme yasal değildir. E-Arşiv fatura, elektronik fatura uygulamasına geçmemiş olan kişilere düzenlenebilmektedir. E-Fatura yerine e-arşiv kesilmesi özelge kapsamında cezai yaptırıma tabi tutulmaktadır.
E-Fatura Mükelleflerine E-Arşiv Fatura Kesmek Mümkün Mü?
Günümüz koşullarında artık tüm fatura ve makbuz işlemlerinin online ortamda gerçekleşmesi, işletmelere büyük kolaylık sağlamaktadır. E-belge uygulamasına geçilmesi ile hem bu faturaların oluşturulması pratikleşirken, yasal olarak takibi de çok daha sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. E-Fatura ve e-arşiv de belirli koşulların sağlanması durumunda işletmelere zorunlu tutulan uygulamalardır. Bu uygulamalara henüz yeni geçmiş olan mükelleflerin kafa karışıklığı yaşaması ise son derece olağandır. “E-Fatura mükellefi kâğıt fatura kesebilir mi?” ve “e-fatura mükellefi e-arşiv fatura kesme işlemini nereden yapacak?” gibi sorular sıklıkla yöneltilmektedir.
“E-Fatura mükellefi e-arşiv faturayı nasıl keser?” sorusuna yönelik olarak; e-fatura, yalnızca e-fatura mükellefine kesilebilir yanıtı verilebilmektedir. Bu sebeple de elektronik fatura mükellefine e-arşiv fatura kesme işlemi yanlıştır. Böyle bir durumda düzenlenen faturanın iptal edilmesi ve doğru bir şekilde faturanın yeniden oluşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde birtakım yasal cezalar uygulanmaktadır.
E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesilirse Ne Yapılmalı?
E-Fatura uygulamasına geçen mükellefler için yeni bir teknolojiye adım atmak hem son derece pratik hem de bir o kadar yeni bilgiler ile dolu bir dünyadır. Birbirinden farklı soruların ortaya çıktığı bu dünyada doğru bilgiler edinmek ve doğru işlemler yapabilmek, mükellefler adına son derece önemlidir. E-Fatura mükelleflerine e-arşiv fatura düzenlemek bu doğrultuda yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda uygulanacak adımlar ise tahmin edilenin aksine oldukça basittir.
Düzenlenmiş olan e-faturanın 7 gün içerisinde iptal edilmesi gerekmektedir. E-Fatura iptal işlemi ardından yeniden fatura oluşturulmalı ve karşı tarafa iletilmelidir. 7 gün içerisinde iptal edilmemesi durumunda e-fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme cezası uygulanmaktadır.
E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Fatura Kesmenin Cezası Nedir?
E-Fatura mükellefine e-arşiv fatura kesilmesi cezası 2024 yılı için de belirlenmiştir. Yanlış kesilen her bir faturanın işlem tutarının %10’u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. Bu ceza, e-fatura mükelleflerine e-arşiv fatura kesme işleminin ardından iptal süresi olan 7 gün içerisinde iptal edilip yeni faturanın düzenlenmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.
Günümüzde mükelleflerin işlemlerine büyük bir hız kazandırması amacı ile geliştirilen bu elektronik belge uygulamaları, yasal süreçlerin de daha hızlı ve kolay olmasını sağlayabilmektedir. Bu sebeple de mükellef olma zorunluluğu olan ve olmayan çok sayıda mükellef tarafından e-faturaya geçiş yapılması devam etmektedir.
DİA Yazılım, güçlü bir alt yapısı sayesinde kullanıcılarına hızlı ve güvenilir bir şekilde e-fatura oluşturma, e-fatura düzenleme ve e-fatura iptali gibi hizmetler sunmaktadır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra yanlış düzenlenen bir e-fatura ile ilgili sorun yaşanması durumunda 7/24 hizmet sunan canlı destek olanağı da kullanıcılara sunulmaktadır. Böylelikle mükellefler herhangi bir sorun yaşamadan elektronik belge kullanımına devam edebilmekte ve işlerine büyük bir hız kazandırabilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-fatura-goruntuleyici-nedir-nasil-kullanilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.