
E-fatura, çok sayıda vergi mükellefinin fatura süreçlerini dijital ortama taşıdığı sistemdir. İşletmeler, e-faturaya geçiş yaparak, çok sayıda sorunu çözüme kavuşturabilmektedir.
Bu sorunların başında şirketlere çıkan ekstra masraflar yer alır. E-faturaya geçiş yapan işletmeler, dosya, kağıt, arşiv ve diğer masraflardan kurtularak hem daha güvenli hem de daha fazla zamandan tasarruf edecekleri bir sisteme geçiş yapmış olurlar. Bu yüzden günümüzde e-fatura zorunluluğu kapsamına girmeyen vergi mükellefleri bile hızla e-faturaya geçiş yapmaktadır.
E-Fatura Nedir?
E-fatura, basitçe dijital ortamda hazırlanan faturalara verilen addır. E-faturalarda baskı işlemi bulunmamaktadır ve işletmeler çevrimiçi olarak fatura alıp – göndermektedir. E-fatura hem dosya, kağıt masrafını hem de eski usül fatura kesimindeki zamanı azaltmaktadır.
E-Fatura Nasıl Kesilir?
E-faturalar hakkında bilinmesi gerekenler arasında yer alan konulardan birisi de, e-faturaların nasıl kesileceğidir. E-fatura özünde oldukça kolay kesilir. E-fatura kesmek isteyen firmalar GİB Portal üzerinden veya özel entegratör üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirler.
E-fatura kesmek için öncesinde Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapmak ve mali mühür almak gerekmektedir. Şahıs firmaları e-imza ile e-faturaya geçiş yapabilirler.
E-Fatura Kimler İçin Zorunlu?
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından dönemsel olarak yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile işletmeler e-fatura zorunluluğu kapsamına alınmaktadır. Son olarak yayınlanan VUK 535 tebliğinde belirtilen maddelere göre:
- Brüt satış hasılatı 2021 yılı için 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 3 milyon TL üzeri mükelleflere,
- Kendi e-ticaret sitesinden veya herhangi bir pazaryeri sitesinden ya da herhangi bir elektronik ortam üzerinden ürün veya hizmet satışı yapan mükelleflerden 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükelleflere,
- Gayrimenkul veya motorlu taşıt, imal, alım, inşa, kiralama ya da satım işlemleri yapanlar veya aracılıkta bulunan mükelleflerden, 2020 ve 2021 yılları için 1 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllar için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlara,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerden yatırım ya da işletme amacıyla belge alarak konaklama hizmeti sunan otel işletmelerine, E-fatura zorunluluğu getirilmiştir.
E-Fatura Kullanmanın Avantajları
Genel olarak e-fatura kullanmanın avantajları şu şekildedir:
- E-faturaya geçiş yapan işletmelerin giderleri azalır.
- Ödeme ve faturalama gibi süreçler hız kazanır.
- Fatura kaybetme gibi olumsuz ihtimaller ortadan kalkar.
- Muhasebe süreçleri kolaylaşır.
- İşletmelerin muhasebe süreçlerinde hata yapma oranları büyük miktarda düşer.
- E-fatura doğayı korur, çevreye zarar vermez.