Teknolojinin gün geçtikçe daha da yaygınlaşması ile e-fatura görüntüleyici kullanan mükellef sayısı da bir o kadar artmaktadır. Bir işletmenin düzenlemesi ve saklaması gereken tüm belgelerin elektronik ortama taşınması ile tüm işlemlere büyük de bir hız kazandırılmıştır. E-Fatura sistemi kullanan mükellefler için e-fatura görüntüleyici kullanımı da son derece büyük bir önem taşımaktadır.
E-Fatura görüntüleyici, UBL TR 2.0 XML formatında olan belgelerin elektronik ortamda görüntülenmesini ve doğrulanmasını sağlamaktadır. E-Fatura girişi yapıldıktan sonra fatura üzerinde “Aslı Gibidir”, “Yasal Belgedir” vb. ibarelerin olması bu belgenin tam anlamıyla doğru olduğunu göstermeyebilir. E-Fatura görüntüleyici, GİB sisteminden başarılı bir şekilde geçmiş olan XML formatındaki e-fatura uygulamalarını görüntüleyebilmektedir. Görüntüleyici programın bu özelliği, mükelleflerin kendi adına düzenlenen belgelerin doğruluğunu teyit edebilmeyi sağlamaktadır.
E-Fatura Görüntüleyici Ne İşe Yarar?
Elektronik fatura görüntüleyici, elektronik fatura mükellefi olan fakat herhangi bir program kullanmayan mükellefler için bu faturalarını görüntülemek için kullanılmaktadır. Elektronik faturanın kabul ya da reddedilmesi, fatura yanıtının kâğıt çıktısının alınması, alıcıya e-posta aracılığı ile iletilmesi veya fatura üzerine “Aslı Gibidir” ibaresini eklemek için kullanılmamaktadır. E-Fatura görüntüleyici XML formatındadır ve yalnızca fatura takibi yapabilmek amacıyla kullanılabilmektedir.
E-Fatura Görüntüleyici Nasıl Kullanılır?
GİB tarafından sunulan sunucular aracılığı ile e-fatura görüntüleyici kullanılabilmektedir. XML fatura görüntüme uygulaması aşağıdaki gibi kullanılmaktadır:
- XML fatura görüntüleme işlemi için ilk olarak www.efatura.gov.tr/anasayfa.html web sitesinden elektronik fatura görüntüleyici dosyası bilgisayara indirilmelidir.
- Başarılı bir şekilde bilgisayara indirilen “EFaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklanarak uygulama açılmalıdır.
- “Aç” düğmesine basıldığında bilgisayarda kayıtlı olan e-fatura XML dosyası açılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, dosya formatının “.zip” değil “.xml” olmasıdır.
- Belgenin açılmasının ardından “Doğrula” butonuna tıklanmalıdır. Doğrulama butonuna tıklandıktan sonra ekranda “Mali Mühür Onaylandı” yazıyorsa, faturanın imzalandıktan sonra herhangi bir değişikliğe uğramadığını göstermektedir. “Mali Mühür Geçersizdir” yazması halinde ise imzalanmasından sonra faturada birtakım değişiklikler yapıldığını göstermektedir. Bu durumda düzenlenen belge geçersiz olmaktadır.
- Açılan belgede “Sorgula” butonuna tıklanmalıdır. Sorgulama sonucuna göre “İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcısına ulaştırılmıştır” yazıyor ise e-faturanın başarıyla GİB sisteminden geçtiğini belirtmektedir.
E-Fatura takibi yapabilmek için bu gibi işlemleri kullanmak da bir yol olsa da günümüzde çok sayıda mükellef DİA Yazılım’ı tercih etmektedir. DİA Yazılım’ın deneyimli kadrosu ile e-fatura zorunluluğu bulunan mükelleflerin e-faturaya geçiş işlemleri kısa sürede kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir. Kolay bir arayüze sahip olan DİA Yazılım e-fatura portalı, kullanıcıların diledikleri her yerden faturalarını oluşturabilmesini, doğrulayabilmesini ve güvenli bir şekilde de muhafaza edilebilmesini sağlamaktadır.
E-Fatura Görüntüleyici Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Fatura izleme aracı olarak da kullanılabilen e-fatura görüntüleyici, mükelleflere birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Düzenlenen bir e-faturanın geçerli olduğunu teyit edebilmenin en kolay yolu elektronik fatura görüntüleyici kullanmaktır. Bunun nedeni ise GİB üzerinden başarılı bir şekilde geçen belgeler XML formatında olmaktadır. Mükellef adına düzenlenen bir e-faturanın geçerli olup olmadığını anlamak için ilgili sistemi kullanmak oldukça pratiktir. Kullanılan bir e-fatura ya da e-arşiv fatura sistemde görüntülenmemesi durumunda, muhatabından XML formatını talep ederek görüntüleyici aracılığıyla kontrolü yapılabilmektedir.
E-Fatura ve e-arşiv fatura giriş işlemlerinin yanı sıra e-faturaların mükellefi talebine göre tasarlanabilmesi de mümkündür. DİA Yazılım tarafından sunulan bu özelleştirilebilir fatura hizmeti ile e-fatura QR kod, fatura tasarımı ve bu gibi her türlü kişiselleştirilebilir işlemler başarıyla yapılabilmektedir. Her geçen gün çok daha fazla sayıda mükellef tarafından tercih edilen DİA Yazılım, değişen mevzuat ve teknolojiye anında uyum sağlayarak kullanıcılarını en yüksek seviyede memnun etmeye devam etmektedir.
E-Fatura Görüntüleyici Çalışmıyorsa Ne Yapmalı?
E-Fatura görüntüleyici kullanan mükellefler kimi zaman bazı problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu programın çalışmamasının bazı nedenleri bulunmaktadır. XML formatındaki e-fatura dökümü görüntüleyen bu program, bilgisayara yüklenerek bir Java desteği ile kullanılabilmektedir. Bu sebeple de bilgisayarda yüklü olan Java programının güncel olmaması ya da görüntüleyici için gerekli güncellemeye sahip olmaması gibi durumlarda uygulama çalışmayabilmektedir. Böyle bir sorun ile karşı karşıya kalınması durumunda Java programının güncellenmesi ve uygulamanın yeniden çalıştırılması önerilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/e-fatura-basvurusu-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.