Son yıllarda çok sayıda mükellef tarafından e-fatura başvurusu yapılmaktadır. Teknolojiye ayak uydurmak isteyen ve işlemlerine büyük bir hız kazandırmak isteyen mükellefler için bu gibi elektronik belgeler son derece önemli bir konuma sahip olmaya başlamıştır. 2023 brüt hasılatı 3 milyon TL ve üzerinde olan firmaların e-fatura kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda belirlenen e-fatura başvurusu yapmama cezası, her belge için 3.400 TL ve hala geçiş yapmayanlara ise bir takvim yılında 1.700.000 TL’dir. Peki e-fatura başvurusu nasıl yapılır?
E-Fatura Başvurusu için Gereken Belgeler
E-dönüşüme geçen kişi veya işletmelerin e-fatura başvurusu yapmadan önce edinmesi gereken birtakım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler, başvurunun tüzel ya da gerçek kişi olmasına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Tüzel Kişilerde Olması Gereken Başvuru Belgeleri:
- Yetkili kişi veya kişilerce doldurulan ve imzalanan “E-Fatura Başvuru Formu ve Taahhütnamesi”
- Yetkili kişilerce imzalanan “Elektronik Mali Mühür Sertifika Taahhütnamesi”
- Şirkete ait ticari sicil gazetesinin noter tarafından onaylatılmış kopyası
- Yetkili kişi veya kişiler tarafından imza yetkisi bulunanlara ait imza sirküleri örneği (aslının olması halinde Başkanlık tarafından onaylanması üzere fotokopisi)
Gerçek Kişilerde Olması Gereken Başvuru Belgeleri:
- Yetkili kişilerce hazırlanıp imzalanan “E-Fatura Başvuru Formu ve Taahhütnamesi’”
- Eğer mali mühür ile kullanılmak isteniyor ise, “Elektronik Mali Mühür Sertifika Taahhütnamesi”
- Eğer elektronik sertifika ile kullanılmak isteniyorsa da mükellefler tarafından hazırlanan yazılı beyan
- İmza yetkisi bulunan kişiye ait imza sirküleri örneği
Şahıs şirketi başvuru esnasında mali mühür kullanabileceği gibi e-imza da kullanabilmektedir. Tüzel kişiler ise yalnızca mali mühür ile geçiş yapabilmektedir.
3 Temel Adımda GİB Üzerinden E-Fatura Başvurusu
Birçok mükellef tarafından e-fatura başvurusu, karmaşık ve zor olarak görünmektedir. Fakat istenilen belgelerin temin edilmesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan resmî web sitesi aracılığı ile hızlı bir şekilde başvuru yapılabilmektedir.
1.Adım: Mali Mühür Başvurusu
Mali mühür, e-fatura başvurusu yapacak olan tüzel kişilerin sistemde tanınmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu uygulama ile güvenilir bir şekilde elektronik belge alınıp saklanabilmektedir. Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığı ile yapılan başvurularda, başvuru sahibinin tüzel kişi ya da gerçek kişi olmasına göre ayrılmaktadır. Doğru seçenek tercih edildikten sonra web sitesinde yer alan başvuru formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Akıllı Kart ve Kart Okuyucusu olarak yapılan başvurularda, gerekli ücretin ödenmesinin ardından kısa bir süre içerisinde mali mühür adrese gönderilmektedir.
2.Adım: Mali Mührün Kurulumu ve Aktifleştirilmesi
TUBİTAK tarafından kısa sürede gönderilen mali mührün kurulumu için ilk olarak bilgisayara Kamu Sertifikasyon Merkezi Sürücü Yükleme Servisi sitesinden işletim sistemine uygun olan kart okuyucusu indirilmelidir. Tüm bu işlemlerin ardından akıllı kart bilgisayara takılarak uygulama aracılığı ile aktif edilebilmektedir.
3.Adım: GİB Üzerinden Başvuru
Mali mühür kurulumunun tamamlanmasının ardından GİB sayfası üzerinden canlı başvuru yapılabilmektedir. İnteraktif başvuru ekranına bir form gelmektedir. Bu formda yer alan şirket sorumlusu bilgileri ve mükellef bilgileri alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. E-Fatura başvurusu esnasında seçilmesi istenen seçeneklerden biri de “Yararlanma Yöntemi” olan alandır. Burada GİB e-fatura portalı, Entegrasyon ve Özel Entegrasyon seçenekleri yer almaktadır. Mükellefler, bu alanda elektronik fatura düzenleme, sorgulama veya saklama gibi tüm işlemlerini hangi aracıyı tercih ederek yapacaklarına karar verebilmektedir.
Özel Entegratör Aracılığı ile E-Fatura Başvurusu
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından özel entegrasyon izni almış olan kurumlar ile e-fatura başvurusu yapılabilmektedir. DİA Yazılım, bu kapsamda söz konusu belgeyi kullanmaya başlamak isteyen tüm mükelleflere birbirinden farklı avantajlar sunmaya devam etmektedir. E-Fatura, e-arşiv ve e-irsaliye gibi ihtiyaç duyulan tüm e-belge başvuru süreçlerini kolaylaştıran DİA Yazılım, kullanıcılarına 7/24 canlı destek de sunmaktadır. Elektronik fatura şartları, ayrıntılı örneği ve portala giriş gibi birbirinden farklı konularda hizmet vermektedir. DİA Yazılım, uygun e-fatura ücreti ve sürekli gelişen alt yapısı ile son yıllarda en çok tercih edilen özel entegratörler arasında yer almaktadır. hızlı ve kolay bir şekilde yapılan başvuru, deneyimli kişiler tarafından yönetilmekte ve güncel olarak başvuru sorgulama işlemlerine yönelik bilgiler mükellefler ile paylaşılmaktadır.
E-İmza ile E-Fatura Başvurusu Yapılır Mı?
E-İmza ile başvuru süreci yalnızca şahıs şirketleri için geçerlidir. E-İmza, ıslak imzanın elektronik formatı olmak ile aynı yasal özelliklere sahiptir. Kimlik fotokopisi ve “Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi” ile kısa sürede e-imza sahibi olmak mümkündür. Temin edilen bu e-imza ile yukarıda adımlar izlenerek e-fatura başvurusu yapılabilmektedir. Başvurunun başarılı bir şekilde tamamlanması ile mükellefler e-imza uygulaması ile işlemlerine hız kesmeden devam edebilme imkanına sahip olabilmektedir.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/ticari-ve-temel-faturalar-arasindaki-farklar/ linkinden ulaşabilirsiniz.