Ticari hayatta birden çok fatura tipi bulunmaktadır. Bu fatura tipleri, amacına uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Açık ve kapalı fatura da en sık kullanılan fatura çeşitleri arasında yer almaktadır. Kullanım amacı ve düzenlenmesi birbirinden farklı olan bu faturalar, birbirinden ödeme zamanına göre ayrılmaktadır. Açık ve kapalı fatura, yasal olarak aynı hukuki değerlere sahiptir.
Günümüzde teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile artık kâğıt olarak düzenlenen açık ve kapalı faturalar, elektronik ortamda da aynı şekilde düzenlenebilmektedir. Böylelikle firmalar herhangi bir zaman kaybı yaşamadan hızlı bir şekilde faturalarını oluşturabilirken aynı zamanda diledikleri her yerden bu faturalarını görüntüleyebilmektedir.
Açık ve Kapalı Fatura Ne İşe Yarar?
Müşterinin ödemekle yükümlü olduğu ücreti ödeme zamanına göre açık ve kapalı fatura, birbirinden ayrılmaktadır. Açık fatura, herhangi bir mal ya da hizmet alan müşterinin ödemeyi vadeli veya daha sonra ödemesi durumunda düzenlenmektedir. Açık faturada imza ve kaşe, faturanın üst kısmında yer almaktadır. Açık fatura, henüz ödenmemiş olmasından dolayı ödenmeyen fatura olarak da bilinmektedir.
Kapalı fatura ise bir mal ya da hizmet satın alan müşterinin ödemesi gereken ücreti faturanın kesildiği anda ödemesi durumunda düzenlenmektedir. Ödemenin peşin yapıldığını gösteren kapalı faturada, kaşe ve imza faturanın alt kısmında yer almaktadır. Bu düzenleme, faturanın kapatıldığını ve ödemenin alındığını ifade etmektedir. Her iki fatura tipi de farklı amaçlarda ve farklı düzenlemeler ile kullanılmaktadır. Firmaların, yaptıkları işlemler için en uygun fatura tipini kullanmaları muhasebesel anlamda son derece önemlidir.
E-Arşiv açık kapalı nasıl anlaşılır? Sorusu da mükellefler tarafından sıklıkla yöneltilmektedir. Açık ve kapalı e-fatura örneği, kâğıt fatura örnekleri ile birebir aynıdır. Bu sebeple de bu ayrımı yapabilmek için imza ve kaşenin bulunduğu yere bakmak yeterli olmaktadır.
Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar
Düzenlenme şekli ve kullanım amacı ile açık ve kapalı fatura bazı farklara sahiptir. Fakat bu iki fatura tipinin arasında kanun açısından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Söz konusu bu faturaların işlerliği, yalnızca müşteri ile satıcı arasında geçerlidir. Vergi kanununda, faturalardaki kaşe ve imzanın nerede olduğuna dair bir ayrım yapılmamıştır. Bu sebeple de yasal olarak bu iki faturanın da birbirinden herhangi bir üstünlüğü ya da farkı söz konusu değildir.
Açık ve Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?
Açık ve kapalı fatura örneği incelendiğinde bu iki faturadaki tüm bilgilerin aynı olduğu görülebilmektedir. Her iki fatura tipini de oluştururken alıcı bilgileri, satıcı bilgileri, satışı yapılan ürün/hizmet bilgileri ve ücret bilgileri gibi tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Daha sonra ise eğer ödeme yapılmış ise imza ve kaşe faturanın alt kısmına eklenerek satış kapatılmalıdır. Eğer ödeme daha sonra yapılacaksa da kapalı fatura olacak şekilde imza ve kaşe belgenin üst kısmına eklenerek düzenlenmelidir.
Açık fatura örneği ve çözümü son derece basittir. Örneğin, 5.000 TL karşılığında bir mal ya da hizmet satışı yapan bir firmanın karşı tarafa 15 gün sonrası için bir vade verdiği varsayılsın. Ödeme tipi vadeli olduğu için düzenlenecek olan fatura açık faturadır. 15 gün sonrasında müşteriden gelen ödeme karşılığında, muhakkak bir tahsilat makbuzu düzenlenmelidir. Bu makbuzlar cari hesaba işlenerek borç/alacak hesabı kapatılmaktadır. Ödenmemiş fatura tahsili yapılırken mutlaka bu tahsilat makbuzları alınmalı ve muhafaza edilmelidir.
E-Faturada Açık ve Kapalı Fatura Kesilebilir Mi?
Yasal olarak aynı değerlere sahip olmak ile beraber açık ve kapalı fatura, yalnızca ödeme zamanına göre farklılıklar göstermektedir. Vadeli ödemelerde açık fatura düzenlenirken, ödemesi alınmış olan durumlarda ise kapalı fatura düzenlenmektedir. Kapalı fatura kaç paraya kadar düzenlenebilir? Sorusu her yıl büyük bir merak konusu olmaktadır. 2024 yılında yapılan yeni düzenlemeye göre 6900 TL ve altındaki satışlarda kâğıt fatura düzenlenebilirken, 6900 TL ve üzerindeki satışlarda ise mükelleflerin e-arşiv fatura düzenlemesi zorunlu tutulmaktadır. Bu bilgiler ışığında düzenlenecek olan faturanın elektronik ortamda ya da kâğıt olarak düzenlenmesi son derece önemlidir.
Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesinin ardından artık çoğu fatura tipi elektronik ortamda düzenlenebilmektedir. E-fatura mükellefi olan firmalar söz konusu faturaları düzenleme hakkına sahip olabilmektedir. Bu işlemler için kullanılacak olan entegratör firma ise son derece önemlidir. DİA Yazılım, kullanıcılarına en hızlı şekilde e-fatura oluşturabilme olanağını tanımaktadır. DİA Yazılım ile tüm fatura kesme süreçleri aynı olmak ile açık faturada müşteri ödeme yaptıkça yine kolay bir şekilde tahsilat makbuzu düzenlenmektedir. Ödemenin tamamen bitmesi durumunda ise açık fatura kapalı faturaya dönüştürülmektedir.
Açık Fatura Kapalı Faturaya Nasıl Çevrilir?
Açık bırakılan faturaların nasıl tahsil edileceği ve kapatılacağı ise büyük bir merak konusudur. Vadeli ödeme olarak tanımlanan açık fatura dökümü, müşterinin ödeme yaptıkça karşılığında bir tahsilat makbuzu alması ile kapatılmaktadır. Söz konusu bu makbuzlar, ödemenin yapıldığını belirtirken cari hesap takibi yapmayı da bir o kadar kolaylaştırmaktadır.
Açık Fatura ile İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Açık fatura, satıcının belirli bir vade sonunda ücretini alacağını göstermektedir. Vade sonunda satıcı ödemesini alamadığı durumlarda icra takibi başlatabilmektedir. Bu noktada açık ve kapalı fatura farkları arasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, müşterilerin ödeme yapmış ise muhakkak tahsilat makbuzu alması gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda ödeme yapılmış olmasına rağmen tahsilat makbuzu alınmamış ise satıcı tarafından icraya verilme durumu meydana gelebilmektedir. Faturaya dayalı icra takibi yapılırken her iki tarafın da elindeki belgeleri koruması ve haklarını bilmesi son derece önemli bir konudur.
Önceki yazımıza https://www.efaturazorunlulugu.com/istisna-fatura-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.