2023 E-Fatura Zorunluluğu - E-Fatura Zorunluluğu

2023 E-Fatura Zorunluluğu

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile her yıl e-fatura zorunluluğu hadlerinde değişiklikler yaşanıyor. Peki, 2023 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğunda ne gibi değişiklikler oldu?

GİB tarafından yürütülen e-fatura uygulaması, işletmelerin zamandan ve maliyetlerden yüksek oranda tasarruf etmesini sağlıyor. Aynı zamanda satıcı taraf ile alıcı taraf arasında güvenliği de taahhüt ediyor.

Matbu faturanın elektronik versiyonu olarak tanımlanabilen e-faturayı sadece sistemde tanımlı olan kişiler kullanabilir. Sisteme kayıtlı olmak için gönüllülük esas olsa da, her yıl belirlenen hadler ışığında e-fatura zorunluluğu işletmeler için belirlenmektedir.

E-Fatura Nedir?

E-fatura en basit tabirle, elektronik ortamda gelen, hazırlanabilen ve gönderilebilen fatura türüdür. Yasal düzlemde matbu faturadan bir farkı yoktur. Eğer bir işletme e-fatura zorunluluğu kapsamına giriyorsa, e-fatura mükellefi haline gelir. Mükellefler e-fatura kullanmaya başlayabilirler.

E-Fatura Zorunluluğu Nedir?

E-fatura zorunluluğu, kayıt dışı ekonominin önüne geçmek ve kağıt kullanımını azaltmak için 2013 yılında başlayan bir uygulamadır. Öte yandan her gün ilerleyen teknolojiye uygun bir belge düzeni kurmak ve mükelleflerin fatura takiplerini çok daha kolay yapabilmesini sağlamak da amaçlanmıştır.

Bir işletme eğer e-fatura zorunluluğu şartlarını karşılıyorsa, e-fatura mükellefi haline gelir. Daha sonra da e-faturaya geçiş yapması gerekir. E-faturaya geçiş için GİB özel entegratörü DİA ile iletişime geçebilirsiniz.

2023 E-Fatura Zorunluluğu

2022 yılında e-fatura zorunluluğu kapsamında yapılan açıklamada, 2021 yılı hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzerinde ciro yapan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-faturaya geçmek zorundalardı.

2022 ve sonrası dönemler için 3 milyon TL ve üzerinde ciro yapanlar da, 1 Temmuz 2022’den itibaren e-fatura zorunlusu olmuşlardı.

2023 E-Fatura Son Tarih

GİB tarafından 30 Aralık 2022 tarihinde yayınlanan tebliğ ile, 2022 yılı brüt satışı 3 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-faturaya geçmek zorunda olacaklar. Son geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

E-Arşiv Zorunluluğu Nedir?

E-arşiv, e-fatura zorunluluğu bulunmayan kişi ve kuruluşların düzenlediği e-faturalara denir. Bu yüzden e-arşiv fatura adıyla da bilinmektedir. Aynı zamanda e-fatura mükelleflerinin e-fatura kullanmayan müşterilerine kestiği faturaya da e-arşiv fatura denir. Aşağıda yer alan şartları karşılayan işletmeler, e-arşiv fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu kapsamındadır.

  • İşletme e-fatura mükellefiyse
  • 1 Mart 2022 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine kesilecek fatura tutarlarının 2.000 TL’yi aşması halinde
  • Vergi mükellefi olmayan müşterilere kesilecek fatura tutarının tek bir gün içerisinde 5.000 TL’yi geçmesi halinde
İlginizi Çekebilir:   E-Fatura Hakkında Bilinen 8 Yanlış Bilgi

Gönüllü ya da zorunlu olarak e-fatura uygulamasına geçen tüm işletmeler e-arşiv zorunluluğu kapsamına girer.

E-Faturaya Geçmemenin Cezası Nedir?

Aralık 2022’de yayınlanan yeni tebliğde, e-fatura zorunluluğu bulunduğu halde geçiş yapmayan işletmeler için oluşacak yeni ceza tutarı da yayınlandı. 2021 yılında 380 TL ve 2022 yılında 500 TL olan ceza, 2023 yılında 2.200 TL’ye yükseltildi. Üstelik bu ceza tek seferlik değil, kesilemeyen her bir e-fatura için geçerli olacak. Ayrıca bu ceza, e-fatura kesemeyen işletme gibi fatura almayan müşterileri de kapsayacak.

E-Fatura Mükellef Sorgulama

E-fatura mükellefi olup olmadığını öğrenmek isteyen işletmeler için çeşitli yöntemler bulunsa da, bu yöntemlerin kafa karıştırıcı olmasından kaynaklı olarak soru işaretleri giderilemiyor. Bu yüzden internet sitemizin anasayfasında yer alan testi dolduran herkes, e-fatura zorunluluğu olup olmadığını öğrenebiliyor.

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bir işletme e-fatura zorunluluğunun olduğunu öğrendikten sonra e-fatura başvurusunda bulunmalıdır. Bunun için öncelikle mali mühür başvurusu yapılmalıdır. Mali mühür alındıktan sonra işletmelerin önünde 3 yol bulunur. Bu yollardan birisi tercih edilerek e-fatura kullanmaya başlanabilir.

  • GİB Portal üzerinden e-fatura kullanma
  • GİB ile varsa şirketin kendi yazılımının entegrasyonu
  • DİA Yazılım gibi bir GİB özel entegratörünü kullanma

E-Fatura Kullanmanın Avantajları

E-faturaya geçiş için sadece zorunluluk beklenmemelidir. Zira e-fatura kullanmanın çok sayıda avantajı vardır.

  • Faturalama süreçleri kolaylaşır.
  • Veri güvenliği artar.
  • Maliyetler düşer.
  • Verimlilik artar.
  • Nakit akışı iyileşir.
  • Hata yapma olasılığı azalır.